De term ‘semi-permanente huisvesting’ is de laatste maanden behoorlijk vaak in het nieuws geweest. Hierdoor is de kans groot dat je er weleens mee in aanraking gekomen bent. Toch weet lang niet iedereen wat het is en waar het voor gebruikt wordt. Daarom vertellen we je in deze tekst alles wat je moet weten over semipermanente huisvesting.
Wat is tijdelijke huisvesting?
Als we het over tijdelijke huisvesting hebben, hebben we het over tijdelijke woonruimte. Het gaat hierbij niet om gemetselde huizen, maar om units en gebouwen. Deze worden op een specifieke locatie neergezet, zoals een braakliggend terrein. De laatste jaren zijn deze woningen vooral veel gebruikt voor de opvang van asielzoekers. De units die gebruikt worden voor tijdelijke huisvesting, zijn verplaatsbaar en kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen er in korte tijd meerdere woningen gerealiseerd worden. Echter blijven die units daarna vaak staan en worden weer voor andere zaken gebruikt. Door de vergunning wordt deze huisvesting tijdelijk genoemd en niet zozeer vanwege de vermeend tijdelijke vestiging van de units of gebouwen.
Waar wordt het voor gebruikt?
Hierboven las je al dat tijdelijke huisvesting gebruikt wordt voor het opvangen van vluchtelingen. Toch krijgen ook steeds meer Nederlanders ermee te maken. Dit komt vooral door het grote woningtekort waar we momenteel mee te maken hebben. Verschillende gemeenten zetten daarom in op deze huisvesting in de vorm van flexwoningen. Zo worden dit soort huizen bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt om studenten te huisvesten.
De voornaamste reden dat tijdelijke huisvesting aan populariteit wint, is de snelheid. Een flexwoning kan vaak binnen enkele weken tot een paar maanden staan. Hierdoor kost het aanzienlijk minder tijd dan het bouwen van een huis. Daarbij komt dat de impact op de locatie beperkt is. De units staan immers niet vast, waardoor ze verplaatst kunnen worden als dat nodig is.
Hoe koop je een tijdelijke woning?
Als je meerdere tijdelijke woningen nodig hebt, zoek je waarschijnlijk één partij die dit voor je kan realiseren. Lang hoef je hier niet naar te zoeken, want er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in permanente huisvesting. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvraag indienen op https://maatschap-projecten.nl. Voordat de realisatie begint, vindt er eerst een schouw plaats om alle behoeften in kaart te brengen. Op basis hiervan worden een ontwerp en offerte gemaakt. Na akkoord op de offerte start de realisatiefase.
Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud?
Om tijdelijke huizen in goede staat te houden, is onderhoud belangrijk. Verhuur je dit soort woningen? Dan denk je misschien dat het de verantwoordelijkheid van de huurder is om de unit te onderhouden. Dit geldt inderdaad voor schoonmaken en ander dagelijks onderhoud, maar niet voor groot onderhoud. Als verhuurder ben jij hier namelijk verantwoordelijk voor.
Verhuur je meerdere huizen? Dan zit daar ook wat onderhoud aan vast. Ook hier is een oplossing voor, want je kunt dit meestal uitbesteden aan de partij die de units realiseert. Bij Maatschap Projecten is dit in ieder geval wel mogelijk. Ontdek je een probleem met een van de woningen of word je hierop gewezen door de huurder? Dan hoef je vaak alleen maar contact op te nemen. Er komt vervolgens snel iemand langs om het probleem te verhelpen, waardoor je hier zelf geen omkijken naar hebt.