De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aangekondigd strenger te controleren op misleidende kortingsacties bij webshops. Aanbiedingen waarin bijvoorbeeld kunstmatig verhoogde adviesprijzen worden vermeld, zijn al sinds 2022 verboden volgens de nieuwe wetgeving.
De ACM heeft nu aangegeven hier actiever tegen op te treden en sancties op te leggen indien nodig. Voor winkeliers en webshophouders betekent dit dat er meer zorgvuldigheid is vereist bij het aanbieden van kortingen.
Wat valt er onder misleidende kortingsacties
Er bestaat nog wat onduidelijkheid over wat nou precies misleidende kortingsacties zijn. Onder misleiding vallen acties waarbij de oorspronkelijke prijs niet kopt of niet recent genoeg is toegepast. Zo is het niet toegestaan om een ‘van-prijs’ te gebruiken die de afgelopen dertig dagen niet daadwerkelijk is gehanteerd.
Ook mag je als winkelier niet zeggen dat een aanbieding tijdelijk uitzonderlijk is als dat feitelijk niet zo is. Het ACM benadrukt dat eerlijke en duidelijke prijsverminderingen belangrijk zijn om consumenten te beschermen en het vertrouwen in de markt te behouden. Dat is niet alleen goed voor de consument, maar ook voor winkeliers.
Gevolgen voor overtreding
Als je met je webshop de regels overtreed, loop je het risico op boetes en reputatieschade. De ACM kan dwangsommen opleggen en boetes uitdelen die op kunnen lopen tot honderdduizenden euro’s. Naast deze financiële klapper kan een openbare waarschuwing grote impact hebben op het vertrouwen dat consumenten hebben in de webshop.
Ondernemers die te maken krijgen met een dergelijk onderzoek, groot of klein, doen er daarom verstandig aan om tijdig juridisch advies in te winnen. Indien de financiële middelen beperkt zijn, kan het inschakelen van een pro Deo advocaat hierin een uitkomst bieden. Door preventief te kijken naar de mogelijkheden, kan je namelijk een boel financiële en imageschade voorkomen.
Wat betekent dit voor jou als winkelier?
Als webshop houder is het belangrijk dat het prijsbeleid volledig transparant is. Kortingen moeten gebaseerd zijn op werkelijke eerdere prijzen en niet op fictieve bedragen. Het geven van aantrekkelijke kortingen lijkt misschien een slim plan, maar kan flinke schade opleveren.
Een goede registratie en documentatie van wanneer en tegen welke prijs producten daadwerkelijk zijn verkocht is ook belangrijk. Hiermee voorkom je discussie achteraf en versterk je de juridische positie in geval van een onderzoek van de ACM. Bij twijfel over de juiste aanpak doe je er verstandig aan om juridisch advies in te winnen bij een partij als Eersterechtshulp.
Om er zeker van te zijn dat je alles binnen de gestelde kaders doet, doe je er verstandig aan om transparant en eerlijk te zijn in je bedrijfsvoering. Dit leidt zelfs steeds vaker tot een groter vertrouwen bij (potentiële) klanten.