Afvalverwerking is een belangrijk onderdeel van elke onderneming. Dit geldt natuurlijk ook voor de detailhandel. Het correct verwerken van afval is niet alleen goed voor het milieu. Daarnaast kan het namelijk ook kostenbesparend zijn voor je onderneming. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke aspecten van afvalverwerking in de detailhandel en wat je als ondernemer moet weten.
Gescheiden afvalinzameling
Het opzetten van een gescheiden afvalinzameling is een van de eerste en meest effectieve maatregelen die een detailhandelaar kan nemen. Het is belangrijk om bepaalde afvalstromen apart van elkaar te houden. De verschillende groepen zijn papier, plastic, glas en organisch afval. Op die manier wordt recycling eenvoudiger en efficiënter. Door een duidelijke scheiding van afval kunnen waardevolle materialen worden hergebruikt. Voor sommige materialen kan dit zelfs geld opleveren. Dit betekent dat afval niet langer alleen een kostenpost is. Op die manier kan het zelfs nog wat opleveren. Om dit te laten slagen is het belangrijk om medewerkers te voorzien van duidelijke richtlijnen. Het plaatsen van goed gemarkeerde afvalbakken op strategische locaties in de winkel en magazijn kan het proces vergemakkelijken en het bewustzijn onder personeel en klanten vergroten.
GFT-afval en PBD-afval
Organisch afval zoals gft-afval verdient extra aandacht. Vaak wordt vergeten wat hier nou precies onder valt. Dit gaat om resten van groente of fruit en afval uit de tuin. Op die manier bestaat het voornamelijk uit etensresten en ander biologisch afbreekbaar materiaal. Dit type afval kan worden verwerkt tot compost of biogas. PBD-afval omvat plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en drinkpakken. Voor optimale recycling is het belangrijk om deze echt apart in te zamelen. Een detailhandelaar kan bijvoorbeeld samenwerken met lokale gemeenten of gespecialiseerde bedrijven die zich bezighouden met het ophalen en verwerken van dit soort afvall. Dit vergemakkelijkt de juiste verwerking en zorgt ervoor dat de afvalstromen daadwerkelijk gerecycled worden.
Verpakkingsmateriaal verminderen
Naast het scheiden van afval is het ook cruciaal om de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd te verminderen. Een van de grootste bronnen van afval in de detailhandel is verpakkingsmateriaal. Veel producten zijn verpakt in plastic, karton of folie. Het gebruik van deze materialen leidt tot een enorme hoeveelheid afval.
Detailhandelaren kunnen hierop inspelen door bewuster om te gaan met verpakkingen. Kies bijvoorbeeld voor duurzame verpakkingsmaterialen zoals biologisch afbreekbaar plastic of gerecycled karton. Het is belangrijk om daarbij samen te werken met leveranciers om overbodige verpakkingen te verminderen. Probeer daarbij onnodige verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door klanten de optie te geven om hun eigen herbruikbare verpakkingen mee te nemen. Speel ook in op de klantbeleving door duurzame verpakkingen en minimal waste-opties te promoten. Op die manier kan een detailhandelaar inspelen op de groeiende vraag naar milieuvriendelijke producten en diensten. Dit kan resulteren in een grotere klanttevredenheid en een positiever imago.
Samenwerking met afvalverwerkers
Een efficiënte afvalverwerking vereist samenwerking met professionele en erkende afvalverwerkers. Op die manier kan een detailhandelaar ervoor zorgen dat het afval op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier wordt verwerkt. Veel afvalverwerkers bieden niet alleen inzameldiensten. Zij houden zich namelijk ook bezig met het adviseren over hoe een bedrijf zijn afvalbeheer verder kan optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door het identificeren van mogelijkheden om afvalstromen te minimaliseren of door het implementeren van innovatieve methoden voor recycling. Daarnaast kunnen sommige afvalverwerkers helpen met het behalen van duurzaamheidscertificaten of milieulabels. Dit kan weer een positief effect hebben op de reputatie van een detailhandelaar. Duurzaamheid speelt momenteel een grote rol op de markt en dit kan dus een concurrentievoordeel opleveren.