Ben je zelfstandig ondernemer? Dan verstuur je een factuur als een bedrijf een product of dienst bij jou heeft afgenomen. Hierop zet je niet alleen wat er geleverd is en hoeveel het kost, maar ook voor welke datum een klant moet betalen. Helaas houden klanten zich lang niet altijd aan de termijn waarbinnen zij moeten betalen. Als je regelmatig achter klanten aan moet, kan dit jou frustreren. Wil je dit niet langer? Dan is factoring wellicht iets voor jou! Voordat je jouw facturen verkoopt aan een factoringbedrijf, wil je ongetwijfeld weten wat de voordelen van factoring zijn. Daarom zetten wij in deze tekst de voordelen van factoring op een rijtje.
Nooit meer wachten op jouw geld
Het grootste voordeel van factoring is dat je nooit meer hoeft te wachten op jouw geld. Waarom niet? Omdat je jouw facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. Dit bedrijf maakt het factuurbedrag vaak al binnen 24 uur over op jouw rekening. Het factoringbedrijf wacht vervolgens de betalingstermijn af die jij met je opdrachtgever hebt afgesproken. Wil je zelf bepalen welke facturen je overdraagt aan een factoringbedrijf? Kies dan voor American factoring. Bij traditionele factoring ben je verplicht om je gehele debiteuren portfolio over te dragen aan een factoringmaatschappij.
Geschikt voor ieder bedrijf
Er zijn ondernemers die denken dat factoring alleen interessant is voor grote bedrijven, maar dit is niet het geval. Ook kleine bedrijven en eenmanszaken plukken er de vruchten van. Als je factoring als ZZP’er inzet, hoef jij je bijvoorbeeld niet meer druk te maken over het debiteurenbeheer. Een factoringbedrijf neemt jou dit namelijk geheel uit handen. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd hebt om in jouw onderneming te steken. Hierdoor komt er mogelijk meer geld binnen dan wanneer je zelf ook nog aan de slag moet met het debiteurenbeheer. Extra bijkomstigheid is dat er geen minimale omzet vereisten aan MKB factoring zitten.
Opdrachtgevers worden gecheckt op kredietwaardigheid
Als zelfstandig ondernemer weet je van tevoren vaak niet wat de financiële situatie is van een nieuwe opdrachtgever waarmee je in zee gaat. Dit merk je vaak pas nadat je de factuur verstuurd hebt. Betaalt een opdrachtgever niet? Dan kan dit tot frustraties leiden. Bij factoring hoef je hier niet bang voor te zijn. Nieuwe opdrachtgevers worden namelijk altijd gecheckt op kredietwaardigheid door een factoringbedrijf. Het grote voordeel hiervan is dat het risico op wanbetaling verlaagd wordt.
Nadelen van factoring
Zoals je hierboven al kon lezen, brengt factoring de nodige voordelen met zich mee. Toch zitten er ook nadelen aan. Zo kost facturen verkopen aan een factoringbedrijf geld. Hoeveel het precies kost is op voorhand niet te zeggen. Waarom niet? Omdat de kosten afhankelijk zijn van de kredietwaardigheid van je opdrachtgever, de betalingstermijn en het factuurbedrag en/of de gemiddelde omzet. Een tweede nadeel is dat je een factoringbedrijf inzage moet geven in facturen en opdrachtgevers. Omdat dit privacygevoelige informatie is, raden wij je aan om op zoek te gaan naar een betrouwbare partij. In dat geval is de kans namelijk een stuk groter dat de gegevens in veilige handen zijn.