Sporten is gezond voor je lichaam en geest, wordt er vaak gezegd. Maar sport heeft ook een grote sociale impact – vooral teamsporten. Het spreekt voor zich dat een teamsport beoefenen een sociale activiteit is, maar had je ook al eens bedacht dat sport kijken of sportweddenschappen ook banden schept? Hieronder leggen we je kort uit hoe dit in de laatste 10 jaar is geëvolueerd.
Hebben sportweddenschappen verandering gebracht in het voetbalwedstrijden kijken?
Of je nu liever voetbal of wielrennen kijkt, je kunt niet ontkennen dat er een groot sociaal element aan vastzit. Vaak komen vrienden samen bij iemand thuis of in de kroeg om naar een wedstrijd te kijken. Het is namelijk gezellig om voor dezelfde ploeg te supporteren en je creëert een nog sterkere band. Je kunt ook onderling je inzichten delen over hoe de wedstrijd zal verlopen, en je kunt zelfs bespreken op welke ploeg je gaat wedden in internationale competities zoals de Champions League. En als je verschillende meningen hebt en op verschillende ploegen hebt ingezet, is het extra spannend om live te kunnen zien wie er het dichtste bij zat! Gaat Bayern München dit jaar weer een beker tegemoet? En hoe komt FC Barcelona over de nederlaag van 2020 heen? Sportwedstrijden kijken is een leuke activiteit die je kunt doen met een groep vrienden, collega’s of je partner. Thuis, bij vrienden of op de kroeg – jij kiest zelf waar!
Geschiedenis van weddenschappen op sport
Dat wedden op sportprestaties een eeuwenoud verschijnsel is, bewijzen de Oude Grieken, die meer dan 2000 jaar geleden inzetten op prestaties van atleten. Voetbal bestond toen nog niet, maar er werd volop ingezet op sportieve wedstrijden zoals atletiek en de Olympische Spelen, die we van hen geërfd hebben. Gladiatorengevechten werden toen trouwens ook als sport gezien, in dat circuit gingen er heel veel weddenschappen rond.
Als we even een sprong in de toekomst maken naar de 20ste eeuw, zien we dat sportweddenschappen langzaam aan populariteit winnen. Vooral de TOTO wordt in Nederland heel bekend, het systeem om in te zetten op voetbalwedstrijden opgericht door de KNVB. Natuurlijk begint dit ook onder het oog van de autoriteiten te komen, aangezien er vaak grote sommen geld over de toonbank gaan. De Justitie stond zelfs op het punt om alle weddenschappen te verbieden in de jaren 60, maar uiteindelijk kozen ze ervoor om de markt te reguleren – en er zo winst uit te kunnen halen door middel van het innen van belastingen op de winsten. Slim gezien, toch?
De opkomst van het internet
Met het ontstaan van het internet, was het nog maar een kwestie van tijd tot de sportweddenschappen zich grotendeels naar het online ruim verplaatsten. Online inzetten op sportwedstrijden is lekker gemakkelijk en je kunt het op elk tijdstip van de dag doen, waar je ook bent. Dit is natuurlijk een groot voordeel vergeleken met een fysiek kantoor voor sportweddenschappen. Het internet geeft onze wereld eindeloze mogelijkheden om elke activiteit vanuit onze bank te kunnen doen, of het nu gaat om boodschappen doen en thuis laten bezorgen of je nieuwe koelkast bestellen. Het was dan ook maar een kwestie van tijd totdat we ook online onze inzetten konden plaatsen op Ajax of Feyenoord!
Regulering van de kansspelen in Nederland
Natuurlijk vraagt een markt die zo hard aan het groeien is ook om een correcte wetgeving. Deze is in de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld, maar toch wordt er pas in 2021 een finaal wetsvoorstel verwacht. De regelgeving betreft niet alleen sportweddenschappen, maar ook kansspelen en alle andere afgeleide producten die online worden aangeboden. Er gaan ook officiële vergunningen uitgereikt worden aan kandidaat-aanbieders, zodat de klanten gemakkelijk de geautoriseerde bedrijven kunnen herkennen.