Handig

Lean Six Sigma Green Belt opleiding

0

Een hele mond vol: Lean Six Sigma Green Belt, maar wat is het precies en waarom zou jij ook een Green Belt willen halen en wat kan je ermee?

Lean Management

Lean is één van de meest bekende methodieken voor procesverbetering ter wereld. Het is ontstaan bij Toyota, welke de methode nog steeds gebruikt om steeds efficiënter auto’s te kunnen produceren. Wat doen ze dan met de tijd die er vrijkomt? Deze gebruiken ze om de auto van de toekomst te produceren. Op deze manier is onder andere de elektrische Toyota Prius 20 jaar geleden ontwikkeld.

Six Sigma

Six Sigma is ontstaan bij Motorola en werd in deze tijd gebruikt om telefoons en pagers te produceren met minder fouten. Later is General Electric verder gegaan met de ontwikkeling van Six Sigma door onder andere de verschillende niveaus eraan te koppelen. Op deze manier zijn de Yellow, Green en Black Belt niveaus ontstaan. Hiervan is de Green Belt de meest gevolgde opleiding en certificering.

Green Belt

Het eerste niveau binnen Lean Six Sigma is de Yellow Belt. Deze training is bedoeld voor medewerkers van de werkvloer die betrokken worden bij verbeterprojecten als inhoudelijk expert. De Green Belt is diegene die als projectleider een verbeterproject leidt. Hij of zij doet dit vaak naast de reguliere werkzaamheden. De Black Belt is de aanjager van procesverbetering binnen een organisatie. Hij is de promoter en inspirator die medewerkers verleidt om ook met procesverbetering aan de slag te gaan.

Van deze 3 niveaus is de Green Belt de meest bekende en daardoor de meest gevolgde opleiding. Je leert om een project volgens de 5 stappen van de DMAIC (Define-Measure-Analyse-Improve-Control) uit te voeren. Deze standaardproject-aanpak voor een verbeterproject helpt je om gestructureerd te kunnen verbeteren. Ook leer je alle bekende tools die horen bij Lean en bij Six Sigma. Bekende voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld Value Stream Mapping. Hierbij breng je alle verspillingen in een proces in kaart. Ook de Gemba Walk is een bekende Lean tool. Je gaat hierbij de werkvloer op om met eigen ogen het proces te aanschouwen en verbeteringen te suggereren.

Stappen en tips voor het ontwikkelen van een zelfsturende organisatie.

Previous article

Laptoptas nodig?

Next article

You may also like

More in Handig