HandigProducten

Wat doen mensen met de as van een overledene?

0

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Naast het regelen van de uitvaart en het verwerken van het verdriet, is er ook nog de vraag: wat moeten we doen met de as? In dit artikel zullen we verschillende mogelijkheden bespreken die mensen hebben als het gaat om de bestemming van crematie-as.

Begraven op een begraafplaats

Een veelvoorkomende optie is om de as te begraven op een begraafplaats. Dit kan in een speciaal urnengraf, waarbij er vaak ruimte is voor persoonlijke decoraties zoals bloemen of foto's. Een andere mogelijkheid is om de urn te plaatsen in een columbarium, een muur met nissen waarin urnen kunnen worden geplaatst. Op deze manier heeft men altijd een plek om naartoe te gaan en te herdenken.

Uitstrooien op bijzondere plekken

Sommige mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien op bijzondere plekken die belangrijk waren voor hun dierbare. Dit kan bijvoorbeeld zijn op zee, in het bos, op een favoriete vakantiebestemming of in de tuin van het ouderlijk huis. Het uitstrooien van as kan een symbolische betekenis hebben en kan helpen bij het loslaten en verwerken van het verlies.

Verwerken in sieraden of kunstwerken

Een andere optie is om de as te laten verwerken in sieraden of kunstwerken. Er zijn speciale webshops die hierin gespecialiseerd zijn. Zo kan men bijvoorbeeld een hanger, ring of armband van assieraden-shop.nl bestellen waarin een kleine hoeveelheid as wordt verwerkt. Op deze manier draagt men de overledene altijd dichtbij zich.

Verstrooien in de natuur

Voor mensen die graag iets terug willen geven aan de natuur, bestaat er ook de mogelijkheid om de as te laten verstrooien op speciale natuurbegraafplaatsen. Dit zijn plekken waar men toestemming heeft om de as uit te strooien en waar vervolgens nieuwe bomen worden geplant ter ere van de overledenen.

Bewaren in een urn thuis

Sommige mensen vinden het fijn om de as thuis te bewaren in een mooie urn. Dit kan helpen bij het creëren van een persoonlijke herdenkingsplek waar men regelmatig naartoe kan gaan. Er zijn verschillende soorten urnen verkrijgbaar, variërend van traditionele modellen tot moderne ontwerpen die passen bij ieders smaak. De as verdelen over familieleden kan ook. Er zijn namelijk ook zogenaamde mini urnen verkrijgbaar waar men een gedeelte van de as in kan doen. Net als een grote urn is de kleine urn ook verkrijgbaar in veel mooie kunstwerken.

Andere mogelijkheden

Naast de bovengenoemde opties zijn er nog tal van andere mogelijkheden om de as van een overledene een bijzondere bestemming te geven. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om de as te laten verwerken in vuurwerk, een tatoeage of zelfs een diamant. Het belangrijkste is dat men een keuze maakt die past bij de wensen en persoonlijkheid van de overledene.

Kortom, er zijn vele manieren waarop mensen kunnen omgaan met de as van een overledene. Of het nu gaat om begraven, uitstrooien, verwerken in sieraden of kunstwerken, verstrooien in de natuur, bewaren thuis of andere creatieve opties; het is belangrijk dat men een keuze maakt die helpt bij het rouwproces en het herdenken van hun dierbare.

Het verlichtende pad naar een betoverende tuin: Ontdek de magie van LED Inbouwspots

Previous article

De bierkoelkast – De perfecte accessoire voor bierliefhebbers

Next article

You may also like

More in Handig