We kennen allemaal het gevoel wel, denkend dat je iets direct zou kopen als je het geld zou hebben. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe tablet of misschien een loungebank om de tuin een beetje op te knappen. Iedereen heeft deze gedachten wel eens gehad, maar waarom acteert niemand hierop met bijvoorbeeld een lening aanvragen? Dit kan komen doordat het idee van een lening angstig kan zijn bij vele mensen. Plus het idee van leningen wordt vaak geassocieerd met het kopen van huizen en auto’s en andere grote dingen. Maar wat zou nu handig zijn als ik veilig geld zou willen lenen voor een wat kleinere koop?
Doorlopend krediet
Het antwoord wat we zochten hebben we gevonden bij een doorlopend krediet. Maar, wat is een doorlopend krediet? Een doorlopend krediet wordt ook wel een flexibel krediet genoemd. Hierbij spreek je vooraf af hoeveel geld je maximaal mag lenen en daarna heb je de vrijheid om al dit geld op te nemen (tot aan het maximum bedrag). Je betaalt wel een afgesproken maandtermijn aan rente en aflossing. Dit kan een percentage zijn van 2, 1.5 of 1% van je maximum bedrag. Alle afgeloste bedragen kun je weer opnemen. En wat helemaal fijn is is dat je alleen een variabele rente betaalt over je opgenomen saldo. Plus alle extra aflossingen kun je boetevrij doen.
Maar is een doorlopend krediet ook een goede koop?
Maar dan komt de vraag of een doorlopend krediet het ook echt waard is om te kopen. De rente bepaalt wat je betaalt voor je doorlopend krediet. Dit verschilt per kredietverstrekker (waar je dus vandaan leent). Maar met de website van Becam.nl kun je kijken waar je je goedkoopste krediet kan afsluiten, en dus maximaal profiteert.
Naast de rente bepaalt ook de snelheid van aflossingen de prijs van je doorlopend krediet. Wanneer je dit sneller doet liggen de maandlasten hoger, maar nemen je schulden en daardoor ook je rente wel sneller af. Je hebt het dus zelf in de hand.
De voordelen en nadelen van doorlopend krediet
Doorlopend krediet heeft vele voordelen, maar ook wat nadelen die je eerst even moet doornemen. Belangrijke voordelen van een doorlopend krediet is dat je een vast maandtermijn hebt. Hiernaast kun je ook versneld aflossen zonder een boete te ontvangen, wat fijner is voor mensen die er niet van houden om veel op een lening te hebben staan. Ook kun je boetevrij opnemen tot de kredietlimiet, dus ook onverwachte kosten kunnen hiervan worden afgetrokken (tot het limiet natuurlijk). Verder heb je een variabele rente en looptijd, dus alles is je beslissing. Verder kun je ook een restschuld financieren met een doorlopend krediet.
Maar natuurlijk kan niet alles perfect zijn en zijn er ook wat nadelen aan het hebben van een doorlopend krediet. Ten eerste ben je minder snel schuldenvrij als je niet aflost, dus dit ligt weer bij je beslissing om af te lossen. Aflossen vereist discipline omdat je ook weer bedragen op kan nemen. De variabele kan stijgen als de rente stijgt. Verder is er geen renteaftrek mogelijk bij koop of verbouwen.
Maar hoe lang loopt een doorlopend krediet dan?
Vind je de voordelen sterker dan de nadelen? Dan kun je je gaan afvragen hoe lang je aan zo’n krediet vast zit. Bij het aanvragen van een doorlopend krediet krijg je een indicatie van de looptijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 77 of 81 maanden. Maar in de praktijk kan dit anders lopen. Dit zou kunnen zijn omdat je misschien veel aflossingen doet of als je dit juist niet doet. Wanneer je helemaal schuldenvrij bent kun je het krediet beëindigen.
Handig om te weten is dat afgeloste bedragen ook weer opneembaar zijn bij een doorlopend krediet. Dit betekent dat bedragen die je al hebt betaald ook weer opgenomen kunnen worden. Dit kan de tijdsperiode met een doorlopend krediet natuurlijk verlengen. Een doorlopend krediet kan ook langer doorlopen als de rente stijgt en je maandelijks nog steeds hetzelfde wilt blijven betalen. Maar als de rente juist daalt en je wilt hetzelfde blijven betalen kun je ook weer eerder klaar zijn met je doorlopend krediet.
Past een doorlopend krediet bij je?
Een doorlopend krediet is er vooral voor de flexibiliteit die je hiermee ervaart. Als je nu een specifiek doel hebt en weet hoeveel geld je precies wilt lenen (bijvoorbeeld voor het kopen van een auto) dan is het handiger om te kijken naar persoonlijke leningen. Een doorlopend krediet heeft de mogelijkheid om af te lossen en op te nemen wanneer het je uitkomt, maar het nadeel hiervan is dat je ook minder zekerheid hebt. Met andere woorden, het hebben van een doorlopend krediet betekent ook dat je veel discipline moet hebben.