Geld

4 weetjes over bedrijfsfinancieringen

0

Veel ondernemers richten zich eerst tot hun eigen vermogen als zij een investering willen doen. Hier valt wat voor te zeggen, maar het is niet altijd verstandig. Waarom niet? Omdat een uitbreiding van jouw bedrijf of de aankoop van een nieuwe machine flink wat geld kost. Hierdoor blijft er mogelijk helemaal geen geld meer over. In dat geval kun je niet investeren als het nodig is of inspringen op veranderingen. Kies je voor een bedrijfsfinanciering? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Je sluit dan namelijk een lening af om de gewenste investering te kunnen doen. Jouw eigen vermogen blijft zodoende onberoerd. Ben je niet bekend met een bedrijfsfinanciering? Dan komen deze 4 weetje vast en zeker van pas.

1. Bedrijfskrediet en zakelijke lening zijn niet hetzelfde
Wil je een bedrijfsfinanciering aanvragen om een investering te financieren? Dan gaat het altijd om een lening. Toch is het niet zo dat er slechts één soort bedrijfsfinanciering bestaat. Als ondernemer kun je namelijk voor een zakelijke lening kiezen, maar ook bedrijfskrediet aanvragen. Qua naam lijken deze financieringsvormen misschien op elkaar, maar hier houden de overeenkomsten wel op. Bij een zakelijke lening stort een geldverstrekker het geldbedrag in een keer op jouw rekening. Kies je voor zakelijk krediet? Dan wordt het geldbedrag op een speciale rekening gezet. Je bepaalt vervolgens zelf wanneer en hoeveel je opneemt.

2. Zowel geschikt voor de korte als lange termijn
Sommige ondernemers denken dat een bedrijfsfinanciering alleen geschikt is voor langlopende investeringen. Je kunt zo’n financiering inderdaad gebruiken om jouw bedrijf uit te breiden of een nieuwe machine aan te schaffen. Wil je het geld hiervoor gebruiken? Dan raden wij jou aan een zakelijke lening af te sluiten. Als je het geld op de korte termijn nodig hebt en niet het hele bedrag in één keer wilt gebruiken, kies je voor bedrijfskrediet. Deze bedrijfsfinanciering wordt veel gebruikt om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Menig ondernemer gebruikt dit krediet ook om dagelijkse uitgaven van het bedrijf te betalen.

3. Je betaalt altijd rente over een bedrijfsfinanciering
Als je een bedrijfsfinanciering aanvraagt, krijg je altijd te maken met rente. Dit geldt zowel voor zakelijk krediet als voor een zakelijke lening. Toch verschillen beide financieringsvormen ook op dit gebied van elkaar. Zo betaal je bij een zakelijke lening rente over het hele bedrag, terwijl je bij zakelijk krediet alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag. Daarnaast zit er verschil in de opbouw van de rente. De rente over een zakelijke lening bestaat uit een vast en variabel deel. Voor het variabele deel kijkt een geldverstrekker naar de financiële situatie van jouw bedrijf. De rente over zakelijk krediet is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij een bank.

4. Lange looptijd is niet altijd voordelig
Zakelijk krediet heeft een standaard looptijd van 36 maanden. Gaat jouw voorkeur uit naar een zakelijke lening? Dan moet je de lening binnen uiterlijk 60 maanden terugbetalen. Veel ondernemers neigen naar de langst mogelijke looptijd, omdat de maandelijkse lasten dan lager uitvallen. Dat klopt, maar onderaan de streep betaal je mogelijk meer voor jouw bedrijfsfinanciering. Als je voor een lange looptijd kiest, betaal je namelijk ook langer rente. Hierdoor wordt jouw zakelijke lening misschien onnodig duur.

Toch is een korte looptijd ook niet voor iedere ondernemer te behappen. Bij een kortere looptijd vallen jouw maandlasten namelijk hoger uit. Je moet het geleende geld immers in een korter tijdsbestek terugbetalen. Sluit daarom nooit lukraak een bedrijfsfinanciering af, maar bereken eerst wat in jouw situatie de beste bedrijfsfinanciering is.

Aandelen op de beurs: Tips!

Previous article

Zo gaan je aan de slag met SEO

Next article

You may also like

More in Geld