Verkoop je producten uit het buitenland? Dan is het natuurlijk eerst zaak om deze goederen te importeren. Hier komt veel bij kijken. Hoe pak je de import slim en veilig aan? In dit artikel vind je belangrijke tips.
Opslagplek
Bedenk allereerst waar je de goederen gaat stallen, na aankomst. Je verkoopt je producten immers niet van de ene op de andere dag. Daar gaat toch wat tijd tussen zitten. Vaak is het echter weer voordelig om een grote lading in één keer te laten arriveren: je hebt dus opslagruimte nodig. Ga op zoek naar een ruimte die groot genoeg is en die voldoet aan je verdere wensen en eisen. Hygiëne is belangrijk, evenals veiligheid in de opslagruimte. Neem waar nodig voorzorgsmaatregelen. Preventieve ongediertebestrijding zorgt dat je veel problemen voor blijft. Ook als er problemen zijn met ongedierte is er bestrijding nodig. Controleer je opslagplek regelmatig en zorg dat alle processen hier op de juiste manier verlopen.
Binnenkomst
Niet alleen de opslagplek van de goederen telt mee. Zet ook meteen de juiste stappen bij binnenkomst in het land. Goederen kunnen op uiteenlopende manieren arriveren in Nederland. Via een vrachtwagen, schip of vliegtuig bijvoorbeeld. Daarbij zitten de materialen goed ingepakt, vaak in een container. Via het Nederlands en Belgisch havennetwerk komen er jaarlijks al zo’n vier miljoen containers Europa binnen. Dat is veel! Goed om te weten: zo’n 12% van deze containers bevat gassen en dampen die zich boven de wettelijke grenswaarden bevinden. Met een gasmeting container laat je controleren hoe dit zit bij de container met jouw goederen. Zorg er verder voor dat de goederen veilig en in goede staat bij je opslagplek aankomen.
Onderzoek
Voordat je de producten naar Nederland toe haalt, is het natuurlijk belangrijk om kennis te hebben van de markt en producten. Naar welke producten zijn potentiële klanten op zoek? Je wilt niet met een grote lading producten zitten die straks nauwelijks blijken te lopen in je (online) winkel. Pas als je verwacht dat een product een succes is, is de import interessant. Zoek daarbij uit wie een goede leverancier is. Haal je de producten uit een land binnen of buiten Europa? Hier zit immers nogal een verschil tussen, qua afstand maar ook qua regels. Binnen Europa is transport doorgaans eenvoudiger. Maar met import van buiten Europa kun je weer vaker een goede deal maken. Weet wel waar je rekening mee moet houden. Bij goederen van buiten Europa kan er sprake zijn van een invoerverbod. Het kan ook zo zijn dat je een invoervergunning nodig hebt. Hier kun je vooraf maar beter van op de hoogte zijn. Producten moeten veilig zijn voor gebruik. Daarom heb je ook te maken met producteisen, waaronder de CE-markering.
Samenwerking
Wees kritisch op de leveranciers waarmee je samenwerkt. Probeer vooraf al te achterhalen of het om een betrouwbare partij gaat. Je vindt leveranciers online of via een vakbeurs: dit zijn een aantal opties. Bestel niet direct een grote partij, maar begin klein. Test de kwaliteit van de producten. Langzaam maar zeker kun je dit opschalen tot een waardevolle samenwerking. Maak daarbij uiteraard altijd goede afspraken, die je zwart op wit vastlegt. Het is gebruikelijk om een contract op te stellen. Zo is precies duidelijk welke afspraken er besproken zijn – en wie zich waaraan moet houden.
Kosten
Houd rekening met de kosten die komen kijken bij de import van goederen. Dit zijn bijvoorbeeld de inkoopprijs en de transportkosten. Je kunt verder te maken krijgen met importbelastingen en invoerrechten. Daarnaast is het verstandig om verzekeringen af te sluiten, waar ook kosten bij komen kijken. Je moet dus bereid zijn om deze kosten op te kunnen vangen met je bedrijf. Hier stel je een financieel plan voor op.
De bovenstaande tips helpen je om succesvol aan de slag te gaan met importeren. Zorg dat je een duidelijk plan hebt en dat je de stappen begrijpt. Dat is immers essentieel als importeur!