BlogGeldHuis & Kantoor

De verschillen tussen een variabel en dynamisch energiecontract die belangrijk zijn

0

Vroeger had bijna iedereen gewoon een vast energiecontract, simpelweg omdat dat nou eenmaal zo ging. Inmiddels zijn er andere opties die steeds populairder worden, zoals een naar een variabel energiecontract overstappen of toch kiezen voor een dynamisch energiecontract. Misschien klinkt dat een beetje spannend of zelfs ingewikkeld, maar het kan juist in je voordeel werken. De grote vraag is vooral: wat past bij jouw situatie? Ben je iemand die houdt van zekerheid en duidelijkheid of vind je het niet erg om een beetje te spelen met de marktprijzen? Beide contractvormen hebben voor- en nadelen, en het is slim om te weten waar je aan begint voordat je ergens aan vastzit.

Wat is een variabel energiecontract?

Bij een variabel contract veranderen de tarieven tijdens je contractperiode. Dit gebeurt meestal een of twee keer per jaar, afhankelijk van de leverancier. Wordt stroom of gas duurder? Dan merk je dat in je rekening. Wordt het goedkoper? Dan profiteer je ook mee. Je betaalt meestal elke maand een vast bedrag, een voorschot dus. Alleen kan dat achteraf hoger uitvallen als je meer hebt verbruikt dan gedacht. Dat is niet zo’n feest als je aan het eind van het jaar ineens een flink bedrag moet bijbetalen. Voor wie is dit iets? Voor mensen die een beetje flexibel zijn, niet direct in paniek raken van schommelende prijzen en het prima vinden om af en toe te checken hoe de tarieven zich ontwikkelen.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Dynamisch gaat nog een stapje verder. Hierbij veranderen de tarieven per uur (voor stroom) en per dag (voor gas). Ja, echt per uur. Dit betekent dat je elke dag opnieuw een andere prijs betaalt, afhankelijk van hoe de energiemarkt zich gedraagt. Als je je energieverbruik een beetje kunt timen, kun je hier flink mee besparen. Bijvoorbeeld door de wasmachine pas ’s nachts aan te zetten als de stroom goedkoop is, of door overdag te koken als de zon schijnt (en er veel zonne-energie op het net staat). Maar als je gewoon leeft zoals je leeft en niet elke dag wilt nadenken over piek- en daluren, dan kan het ook best stressvol zijn.

Welke past het beste bij jou?

Welk type contract het beste bij je past hangt met name af van hoeveel controle je wilt hebben over je energierekening en hoeveel je na wilt hoeven denken over het bijvoorbeeld ‘s nachts opladen van je auto. Wil je wel profiteren van gunstige tarieven, maar niet constant bezig zijn met je verbruik? Dan past een variabel contract beter. Als je echt geen zin hebt in verrassingen en liever iets meer betaalt voor zekerheid, dan is een vast contract nog altijd de gunstigste optie. Steeds meer mensen willen controle over hun vaste lasten. Wat je ook kiest, het is altijd slim om energiecontracten online te vergelijken. Zo zie je meteen welke leverancier de beste deal biedt bij jouw verbruik. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nou meer betalen dan nodig is?

De beste manieren om voor veilige winkels te zorgen

Previous article

You may also like

More in Blog