Het is geen geheim dat een goede nachtrust essentieel is voor het functioneren van ons lichaam en onze geest. Het is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat je altijd uitgerust op je werk verschijnt. Graag geven we je een aantal tips in dit artikel!
Houd een vast slaapritme aan
Een vast slaapritme aanhouden is van groot belang voor een zo goed mogelijke nachtrust. Probeer daarom zoveel mogelijk op dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan deze tijden en zal het gemakkelijker zijn om in slaap te vallen en wakker te worden. Zorg er trouwens ook voor dat je voldoende slaap krijgt. De aanbevolen hoeveelheid slaap voor volwassenen is ongeveer 7-9 uur per nacht. Sommige mensen kunnen echter met veel minder slaap al goed functioneren. Heel verschillend per persoon dus.
Eet gezond en op regelmatige tijden
Je voeding kan een grote invloed hebben op je energieniveau en dus ook op hoe uitgerust je je voelt op het werk. Het is belangrijk om gezond te eten en dan ook nog eens op regelmatige tijden. Vermijd daarbij suikerrijke snacks en dranken, omdat deze je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en daarna weer snel laten dalen. Hierdoor kun je je snel vermoeid voelen en daardoor minder productief worden.
Kies voor gezonde voeding, zoals volkorenbrood, groenten en fruit (in fruit zit quercetine, wat onder andere goed is voor hart- en bloedvaten en je cholesterolspiegel) en eiwitrijke voeding zoals vis, kip, tofu en bonen. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag.
Creëer een rustgevende slaapomgeving
Een rustgevende slaapomgeving is van groot belang voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer een rustige en ontspannen sfeer heeft, waar je je prettig bij voelt. Verder is voldoende ventilatie altijd erg goed en kun je ervoor kiezen om verduisterende gordijnen op te hangen. Natuurlijk is een comfortabel bed ook belangrijk! Zorg er ook voor dat je slaapkamer vrij is van elektronische apparaten, zoals je smartphone en laptop. Deze kunnen namelijk zorgen voor afleiding en daardoor een goede nachtrust verstoren.
Overdag regelmatig bewegen
Regelmatige lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en een diepere slaap hebt. Zorg er daarom voor dat je overdag voldoende beweegt. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of sporten (in de buitenlucht). Is het buiten een periode slecht en/of koud weer en laat de zon zich niet zien, dan kun je eventueel als aanvulling een vitamine d supplement nemen. Verder is het goed om te weten dat je het beste minimaal 2 uur voor het slapengaan stopt met sporten, omdat dit ervoor kan zorgen dat je lichaam nog te actief is om in slaap te vallen.
Vermijd cafeïne en alcohol
Cafeïne en alcohol hebben een negatieve invloed op onze nachtrust. Vermijd daarom het drinken van cafeïne houdende dranken, zoals koffie en thee en alcoholische dranken in de avonduren. Cafeïne heeft een stimulerend effect op ons zenuwstelsel en kan daardoor het inslapen een stuk lastiger maken. Alcohol daarentegen kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt, maar kan ook zorgen voor een onrustige en minder diepe slaap.
Ontspan voor het slapengaan
Ontspanning voor het slapengaan is van groot belang voor een goede nachtrust. Lees bijvoorbeeld een boek, neem een heerlijk warm bad (of spring onder de douche) of neem even de tijd om te mediteren. Vermijd activiteiten die je geestelijk of lichamelijk actief maken, zoals het spelen van een computerspel of het doen van een intensieve workout.