Je hoort het wel vaker om je heen: je móet je gehoor beschermen, want als het eenmaal weg is, dan komt het nooit meer terug. Wij vroegen ons af: in hoeverre is dit echt waar? En oz ja, hoe kun je dan je oren op de beste en meest veilige manier beschermen? In dit artikel leggen we je uit waarom het zo belangrijk is om je gehoor te beschermen en een audicien te bezoeken, én hoe je dit op de beste manier kunt doen.
Vanaf wanneer ervaar je gehoorschade?
Helaas heeft ons lichaam niet een automatische bescherming voor ons gehoor, waardoor het heel verstandig is om zelf je gehoor extra bescherming te bieden. Hoewel je je er niet altijd bewust van bent, vangen je oren dag en nacht, 24 uur per dag, altijd geluiden op. Als we onderzoekers mogen geloven dan zijn je oren prima bestand tegen allerlei soorten geluiden onder de 80 decibel. Is een geluid tussen de 80 en 90 decibel, dan zou dit een mogelijk risico voor je oren kunnen zijn. Alle geluiden boven de 90 decibel hebben gehoorschade tot gevolg. Als je bedenkt dat de geluiden in een luide discotheek ongeveer 110 decibel (dB) zijn, dan weet je waarom het zo belangrijk is om oordoppen te dragen tijdens het uitgaan.
De mogelijke risico’s
Gehoorschade kan een aantal gevolgen met zich meedragen. Een mogelijk gevolg is bijvoorbeeld gehoorverlies, dit is een gevolg wat het vaakst voorkomt. Heb je eenmaal gehoorverlies, dan komt dit nooit meer terug. Het is wel mogelijk om het geluid wat je hoort harder te ervaren door hoortoestellen. Dit is het eerste merkbaar doordat je hoge tonen, ook wel frequenties (Hz) niet meer kan horen. Online staan allerlei video’s waarmee je je gehoor kunt testen. Een ander mogelijk gevolg is oorsuizen, waarbij je storende geluiden hoort die er eigenlijk niet (extern) zijn. Een ander gevolg is dat je overgevoelig wordt voor geluid.
Werkgevers
In januari 2006 is er een wet aangenomen die gehoorschade zou moeten vermijden en voorzien van beschermingsmaatregelen te voorzien. Dit moeten bijvoorbeeld werkgevers ook hanteren. Is er bijvoorbeeld geluid van meer dan 80dB gemiddeld óf op een moment van 135dB of hoger, dan ben je als werkgever verplicht om je werknemers van gehoorbescherming te voorzien. Op het moment dat geluid luider is dan 85dB gemiddeld óf op een moment hoger dan 137dB, dan ben je als werkgever verplicht om ook actief te blijven checken of jouw werkgevers hun gehoorbescherming wel dragen.