Als je een kijkje neemt in de wereld van de energiemaatschappijen dan lijkt het wel alsof elke maatschappij jou als klant wilt. En eerlijk gezegd is dat ook zo. Daarom kun je als klant goed kiezen voor welke maatschappij je gaat. Dat doe je vaak op basis van energietarieven. Wat dat precies betekent en hoe het is opgebouwd vertellen we jou in deze blog. Lees je mee?
Je verbruikt energie en voor die energie moet je betalen. Vaak gaat dit op basis van een voorschot. Er wordt vooraf berekent hoeveel je waarschijnlijk gaat verbruiken op basis van de woning en de gezinssamenstelling. Aan het einde van het jaar krijg je een afrekening op basis van de afgesproken energietarieven. Of je moet meer betalen of je krijgt geld terug. Afhankelijk van of je meer of minder hebt verbruikt aan gas. Het verbruik in gas wordt gemeten in kWh. Dat staat voor kilowattuur. Op de afrekening zie je hoeveel je hebt verbruikt in kWh en welke prijs je hiervoor hebt betaald. De prijs bestaat dan ook uit leveringskosten, energiebelasting, BTW en natuurlijk de prijs voor het stroom.
Energietarieven: variabel of vast?
Als je een energiecontract afsluit dan kun je dat op twee verschillende manieren doen. Je kan er namelijk voor kiezen om een variabel energiecontract af te sluiten of een vast. Over het algemeen wordt vastgesteld dat een vast energiecontract het meest voordelig is, omdat je dan een vast bedrag per maand betaald voor een afgesproken termijn. Als de prijs voor energie daalt dan blijft jouw prijs gelijk. Uiteraard is dit ook hetzelfde wanneer de prijs stijgt. Vaak stijgt de prijs eerder dan dat ‘ie daalt. Daarom kun je beter voor een vast contract kiezen in plaats van een contract op basis van een variabele prijs.
Via welke tactiek kun jij het minste betalen voor je energierekening?
Wat de goedkoopste energietarieven op dit moment zijn, is dus lastig te zeggen. Dat komt omdat de prijzen dus veranderen. En zeker wanneer de situatie in de wereld veranderd. Maar gelukkig zijn er wel bepaalde dingen die jij kunt doen om minder te betalen voor je energierekening. Allereerst is het slim om ervoor te zorgen dat je bij voorbaat niet de hoogste prijs betaald. Dat doe je voor energiecontracten met elkaar te vergelijken. Er zijn online veel vergelijkingssites die jou hierbij kunnen helpen. Zo kan je precies zien welk tarief voor jou het meest gunstig is.
Tarieven teruglevering energie
Allereerst ben je natuurlijk wel benieuwd wat teruglevering energie nu eigenlijk betekent. Het terugleveren van energie kun je als volgt zien. Stel je hebt 10 zonnepanelen en die zonnepanelen zorgen ervoor dat jij 100 kWh opwekt naar zonne-energie. Vervolgens verbruik jij maar 60 kWh. Dan kun je die overige 40 kWh terugleveren aan het energiebedrijf. Zij kunnen deze groene energie van weer doorverkopen aan een ander huishouden. Waardoor er meer groene energie wordt gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen. Je krijgt dan een bedrag voor de kWh die jij teruglevert. Hierdoor wordt jouw energierekening ook nog eens lager. Dat noemen we een win-winsituatie!
Wil je minder hoeven te betalen voor de energie? Dan kan je simpelweg ook minder verbruiken. In deze video laten ze zien hoe je dat doet.