Handig

Gelukkig zijn in je job

0
man holding drinking glass

Het zijn lange dagen als je niet gelukkig bent in je werk. Wil je gelukkig zijn in je job? Dan is het belangrijk dat je een aantal zaken in de gaten houdt. Als je dat doet dan helpt je dat enorm, ook voor je algemene geluksgevoel. Immers, je brengt veel uren door op het werk. Wel zo fijn dat je dan gelukkig bent in je werk.

Wat is de reden dat je niet gelukkig bent in je job?

Het is makkelijk om meteen naar de werkgever te wijzen. Kijk ook naar wat je zelf ervaart. Er zijn namelijk een heleboel factoren die van invloed zijn, zoals:

 • De werkomstandigheden passen niet bij jou.
 • Je werk is te moeilijk of je werk is te veeleisend.
 • Je trekt zelf te veel werk naar je toe.
 • Er zijn privéproblemen die je dwars zitten.
 • De functie, de organisatie of de producten en diensten passen niet bij je interesses.
 • Je voelt dat de bedrijfscultuur niet bij je past en voelt de betrokkenheid niet.
 • Je bent ontevreden over je salaris.

Gesprek met je werkgever

Je kunt ook eerst zelf gaan bedenken wat je gelukkiger zou maken. Zou je bijvoorbeeld graag meer of minder willen werken? Het kan ook zijn dat je graag wat meer autonomie in je functie zou willen. Als je helder hebt wat je graag anders wil kun je zelf ook al oplossingen bedenken. Dan kun je met een doordacht verhaal in gesprek met je leidinggevende. Dit zorgt voor een constructiever gesprek. Leg daarbij vooral de nadruk op wat je wil en daarna op de oplossingen die je in gedachten hebt. Op die manier kan je werkgever misschien ook nog met oplossingen komen waar jij nog niet aan had gedacht. 

Inzicht in jezelf

Herken je het bij jezelf dat de ene werkdag geweldig aanvoelt en de andere werkdag één en al ellende lijkt te zijn? Dan is het zeker handig om inzicht in jezelf te krijgen. Het is belangrijk dat je helder krijgt voor jezelf wat je energie geeft en wat je energie kost. Iedereen heeft namelijk wel dingen in het werk die diegene niet van nature heel makkelijk afgaan, maar wel moeten gebeuren. Die dingen kosten over het algemeen veel energie. Een ACT meting kan daarbij helpen. Lees hier alles over de ACT meting.

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat geluk in je werk niet vanzelfsprekend is. Soms moet je actie ondernemen om te veranderen wat je niet gelukkig maakt. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

 • Probeer te begrijpen waarom je niet gelukkig bent in je werk. Is het de werkomstandigheden, de functie, de organisatie of de producten en diensten die niet bij je passen? Of misschien zijn er privéproblemen die je dwarszitten.
 • Bedenk wat je gelukkiger zou maken. Zou je bijvoorbeeld graag meer of minder willen werken? Of misschien zou je graag wat meer autonomie willen hebben in je functie.
 • Praat met je leidinggevende. Vertel hem of haar wat je wilt en de oplossingen die je in gedachten hebt. Dit kan leiden tot een constructief gesprek en misschien komt je leidinggevende met oplossingen waar je nog niet aan had gedacht.
 • Krijg inzicht in jezelf. Wat geeft je energie en wat kost je energie? Een ACT meting kan hierbij helpen.
 • Als je merkt dat je werkdag geweldig aanvoelt en de andere werkdag één en al ellende lijkt te zijn, dan is het zeker handig om inzicht in jezelf te krijgen.

Kantoormeubelen kopen: hier moet je op letten

Previous article

De kracht van het Nieuwe Werken voor ondernemers

Next article

You may also like

More in Handig