Commercials over geld lenen worden vaak afgesloten met de slogan ‘geld lenen kost geld’. Dit is ook op een bedrijfslening van toepassing. Wie zo’n lening afsluit, betaalt namelijk rente. Door deze rente is het voor een geldverstrekker interessant om jou geld te lenen. Als je nog niet eerder een zakelijke lening hebt aangevraagd, kunnen wij ons voorstellen dat je benieuwd bent hoe het zit met de rente. Daarom leggen wij je in deze tekst uit hoe de rente bij een bedrijfslening nou eigenlijk precies werkt.
Je betaalt rente over het hele bedrag
Sluit je een bedrijfslening af? Dan boekt een geldverstrekker het bedrag dat je leent in één keer over op jouw zakelijke rekening. Nadat je het geld ontvangen hebt, kun je er onmiddellijk mee investeren. Bij deze financieringsvorm berekent een geldverstrekker altijd rente over het hele bedrag. Niet gek, want het staat immers volledig tot jouw beschikking.
De rente over een bedrijfslening betaal je in delen. Je betaalt namelijk iedere maand een klein beetje rente aan de geldverstrekker. De maandelijkse afbetaling blijft overigens niet beperkt tot rente, want je moet ook het geleende geld terugbetalen. Het maandelijkse bedrag bestaat dan ook altijd uit zowel rente als aflossing. Dit betaal je net zolang tot je de zakelijke lening volledig hebt afgelost.
De rente wordt vastgezet als je de lening afsluit
Voordat je een bedrijfslening aanvraagt, wil je ongetwijfeld weten hoeveel rente je betaalt. Dit is op voorhand niet te zeggen. Waarom niet? Omdat het rentepercentage van tijd tot tijd kan verschillen. Hierdoor ben je mogelijk bang dat je iedere maand te maken krijgt met een andere rente. Gelukkig is dit niet het geval. De rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. Hierdoor betaal je de hele looptijd dezelfde rente over een bedrijfslening. Het grote voordeel hiervan is dat je weet waar je aan toe bent. Je kunt namelijk precies berekenen hoeveel je per maand terug moet betalen om de lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost te hebben.
Hoe is de rente opgebouwd?
De rente die je betaalt over een bedrijfslening is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Sommige van deze onderdelen staan vast, maar een deel ervan wordt specifiek afgestemd op jouw situatie. Hieronder zetten we de onderdelen waaruit de zakelijke lening rente is opgebouwd op een rijtje.
– Basisrente: kosten voor het inkopen van geld op de geldmarkt. De basisrente staat ook wel bekend als marktrente.
– Kapitaalkosten: kosten die een geldverstrekker maakt om een kapitaalbuffer aan te houden. Hierdoor kun jij er een bedrijfslening afsluiten.
– Marge: winst die een geldverstrekker overhoudt aan het verstrekken van een zakelijke lening. Een deel van de winst wordt vaak weer in het bedrijf geïnvesteerd.
– Operationele kosten: kosten voor personeel, de systemen, het kantoor en andere vaste zaken.
– Risicokosten: kosten waarmee een geldverstrekker het risico afdekt dat een bedrijfslening niet afgelost kan worden. De hoogte van deze kosten hangen samen met het risicoprofiel van jouw bedrijf. Hoe beter het risicoprofiel, des te lager de risicokosten uitvallen.