BlogHuis & Kantoor

Kunststof vs houten kozijnen: wat is de trend in 2020?

0

Als je net bent verhuisd, bijna gaat verhuizen of misschien gewoon even toe bent aan een nieuwe inrichting, dan kan het heel goed zijn dat je even op zoek bent naar wat huisinspiratie. Vaak zijn als eerste de woonkamer, slaapkamer en badkamer aan de beurt, maar er zijn ook veel details waar mensen niet direct aan denken als ze hun interieur een andere look geven. Zo ook kozijnen. Want: hoe kies je de juiste kozijnen en van welk materiaal moeten ze gemaakt zijn? Om je wat inspiratie te geven bespreken wij de trends van 2020 op het gebied van raamdecoratie. Lees gauw verder! 

Duurzaam

Steeds meer mensen zijn de laatste jaren bezig met duurzaamheid. En dat is maar goed ook, want we moeten allemaal een beetje zuinig zijn op onze aarde en haar klimaat. Je kunt verduurzamen op veel verschillende fronten. Denk aan elektrisch rijden, minder vliegen en minder lang en warm douchen, maar ook voor je kozijnen kun je duurzame keuzes maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor kunststof in plaats van hout. Kunststof gaat over het algemeen langer mee en hoef je daardoor minder snel te vervangen. Doordat je het minder snel hoeft te vervangen koop je minder snel een nieuwe. Als meer mensen dit doen zal uiteindelijk de vraag van de productie dalen – en minder productie brengt weer veel milieuvriendelijke voordelen met zich mee. 

Onderhoud 

Een ander voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsarm zijn. Je hebt ze in een handomdraai schoongemaakt en ze gaan niet snel stuk. Kozijnen van hout kunnen daarentegen gemakkelijker splinteren en zullen sneller beschadigingen vertonen bij kou, hitte of vochtigheid. 

Combineren

Een ander voordeel van kunststof kozijnen is dat je het gemakkelijk en stylish kunt combineren met een kunststof voordeur. Die vereisen net als de kunststof kozijnen weinig onderhoud, en zijn naast gemakkelijk schoon te maken ook nog eens extra veilig en werend tegen inbraken. Ook werkt een kunststof voordeur meer isolerend als het wordt vergeleken met hout. Dat betekent dat je minder hitte in huis hoeft te stoken en dat zorgt weer voor… juist: meer duurzaamheid! 

Uiterlijk 

Qua uiterlijk maakt het niet heel veel verschil of je een kozijn van kunststof of van hout hebt. Tegenwoordig kunnen er zelfs kunststof kozijnen worden ontwikkeld die totaal de look & feel hebben van eentje van hout, waardoor het verschil amper nog te zien is. De afweging wat jij of jullie mooi vinden in huis zal je toch echt zelf moeten maken, en uiteindelijk wegen andere voordelen (zoals isolatie of duurzaamheid) misschien nog wel zwaarder dan het uiterlijk. 

Kunststof kozijnen lijken dus op veel manieren te winnen, en wij begrijpen als je je afvraagt of ze dan ook veel duurder zullen zijn dan houten kozijnen.

Conclusie 

Op veel gebieden kiezen mensen de laatste jaren voor kunststof kozijnen en niet voor houten kozijnen. Niet omdat ze er minder leuk uitzien, maar omdat ze makkelijk schoon te houden zijn, niet snel vervangen hoeven te worden en ze in alle vormen, maten en kleuren verkrijgbaar zijn. Kunststof kozijnen lijken dus op veel manieren te winnen, en wij begrijpen als je je afvraagt of ze dan ook veel duurder zullen zijn dan houten kozijnen. Goed nieuws: dat is niet zo! Veel kozijnzetters zijn zelfs een stuk gespecialiseerder in het zetten van kunststof kozijnen, omdat houten kozijnen bijna niet ‘nieuw’ worden gezet, vaak vind je ze achtergebleven in oude huizen. 

Zo houd je je personeel ontspannen en burn-outvrij 

Previous article

Zo maak je offline reclame voor je bedrijf

Next article

You may also like

More in Blog