Handig

Pro-Tips: Hoe je Douglas hout langer mee gaat

0
white book on brown round table

Douglas hout is een favoriete keuze voor veel doe-het-zelvers als het gaat om het knutselen van meubels, dekken en andere woonprojecten. Het goede nieuws is dat Douglas hout een geweldige levensduur heeft – als het goed onderhouden wordt. Hier zijn vijf tips om ervoor te zorgen dat je Douglas hout langer meegaat!

Tip 1: Behandel je hout vóór de installatie

Voordat je met de installatie begint, moet je ervoor zorgen dat het hout behandeld is met een kit op oliebasis. Dit helpt je hout te beschermen tegen vocht en verwering. Breng twee lagen kit aan voor de beste bescherming. Als je in een gebied woont waar extreme weersomstandigheden voorkomen (bijv. hete zomers of koude winters), overweeg dan om een kit te gebruiken die UV-bescherming bevat, zodat je hout niet beschadigd wordt door de zonnestralen.

Tip 2: Reinig en behandel je hout regelmatig

Als je wilt dat je Douglas hout langer meegaat, moet je het regelmatig schoonmaken en behandelen met een beschermende laag. Begin met het schoonmaken van vuil of puin op het oppervlak van het hout met water en zeep en droog het dan goed af met een doek of papieren handdoek. Als het oppervlak schoon is, gebruik dan een kwast om een laag beits of kit aan te brengen. Herhaal dit proces om de paar maanden voor een optimale bescherming tegen vocht en slijtage.

Tip 3: Gebruik afwerkingen die compatibel zijn met het hout

Wanneer je afwerkingen kiest voor je Douglas hout projecten, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn met het materiaal zelf. Sommige afwerkingen kunnen bijvoorbeeld na verloop van tijd verkleuring veroorzaken of broos worden als ze langdurig aan zonlicht of vocht worden blootgesteld. Bovendien moet je weten dat sommige afwerkingen allergische reacties kunnen veroorzaken bij inademing of direct contact met de huid – lees dus altijd het etiket voordat je een afwerking aanbrengt! 

Tip 4: Vermijd zware lasten op houten oppervlakken 

Als je thuis of op kantoor meubels hebt staan die gemaakt zijn van Douglas hout, probeer ze dan niet te zwaar te belasten, want dat kan na verloop van tijd kromtrekken en scheuren van het materiaal veroorzaken. Evenzo, als je een houten terras/patio/etc. hebt, zet er dan geen zware voorwerpen op, zoals grills of grote plantenpotten, want ook dat kan de structuur na verloop van tijd beschadigen door een te zware belasting van slechts één deel van het oppervlak!

Tip 5: Gebruik geschikte bevestigingsmiddelen als je met het hout werkt 

Om ervoor te zorgen dat alle onderdelen na verloop van tijd stevig aan elkaar bevestigd blijven, gebruik je geschikte bevestigingsmiddelen zoals spijkers en schroeven als je met Douglas houtprojecten werkt. Vermijd waar mogelijk het gebruik van lijm, omdat dit na verloop van tijd kan afbreken door blootstelling aan vocht en warmte – wat kan leiden tot structurele instabiliteit! Lees altijd de instructies van de fabrikant voordat je een bevestigingsmiddel gebruikt, zodat je weet hoeveel druk/koppel je tijdens de installatie moet uitoefenen voor maximale effectiviteit!

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je favoriete doe-het-zelf-knutsels nog langer meegaan dan verwacht! Kijk op de website van De Jong Handelsonderneming om jouw douglas hout te bestellen!

Tips om succesvol te beginnen met een verbouwing

Previous article

Is een baan in de pneumatiek iets voor jou?

Next article

You may also like

More in Handig