Handig

Shop in Shop: een mooie manier om te ruiken aan het winkelier-zijn

0

Je ziet ze steeds meer: leegstaande panden midden in de stad die genoeg ruimte bieden aan tientallen kleine winkeltjes. Vaak zijn dit starters die nog geen kapitaal hebben om een ‘echt’ winkelpand te huren. Op deze manier ruiken ze op een betaalbare manier aan de detailhandel, maken ze contact met gelijkgestemden en vormen ze als kers op de taart samen een overdekt winkelcentrum vol verrassingen: de Shop in Shop.

Pootjebaden

Creatieve geesten die een winkeltje willen beginnen, hebben vaak moeite met de daadwerkelijke stap naar een eigen zaak in een pand in de winkelstraat. Zij zouden het liefst een tijdje proefdraaien om te kijken of het wat oplevert, en natuurlijk om erachter te komen of het winkelier-zijn wel precies is wat ze willen. Omdat het leven al duur en onzeker genoeg is en ze niet vast willen zitten aan een huurcontract, dat per jaar duurder uit kan vallen. Een vergelijk van vaste lasten is echter wel even iets anders voor een particulier dan voor een ondernemer. De stap is sowieso een gok, niemand kan in de toekomst kijken. Wie wel degelijk iets te verliezen heeft, kan altijd voor de Shop in Shop kiezen. Geen torenhoge huurprijzen of verwachtingen, geen sprong in het diepe. Eerst even pootjebaden.

Raaks Halle in Haarlem

Neem de Raaks Halle in Haarlem. Dit initiatief is gevestigd in een winkelstraat en profiteert dus van de drukte die daar heerst. Verderop zit de Jopen Kerk (van de populaire bieren) een bioscoop, het gemeentehuis en een grote supermarkt. De P van Plaats is hier dus al dik in orde! De P van Product kunnen beginnende ondernemers hier tegen schappelijke huurprijzen uitproberen. In de Raaks Halle zitten uiteenlopende winkeltjes. Vinyl en cd’s, boeken, speciale plantjes, wenskaarten, vintage meubels en kleding, wijnen, originele cadeaus, er is van alles te vinden. De spullen worden bij een centrale kassa afgerekend, dus het is voor de winkeliers niet eens noodzakelijk om dagelijks aanwezig te zijn. Zo is het zelfs mogelijk er een studie (of baan) naast te doen.

Ideaal voor de beginnende winkelier

Dus verkoop of vervaardig je iets dat je aan de man wilt brengen en wil je daarbij direct contact met je klanten, dan is een Shop in Shop-constructie de ideale manier om je loopbaan als winkelier een zetje te geven. Tegelijkertijd wissel je ideeën en ervaringen uit met je buren, ontstaan er samenwerkingen en heb je wel de vele lusten, maar (nog) niet de lasten van een winkelier met een gehuurd pand. Op een dag ben je klaar voor het ‘echte’ werk.

Zo profileer je je onderneming beter op social media

Previous article

Detailhandel en horeca maken deel uit van (stads)cultuur

Next article

You may also like

More in Handig