Als je een bedrijf start, is een van de eerste zaken om je mee bezig te houden het maken van een website! Online aanwezigheid is vandaag de dag immers essentieel voor je bedrijf. Om een website of webshop aan te maken, heb je een domein nodig. Om het goed aan te pakken, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten om tot jouw ideale domeinnaam te komen. Lees verder voor belangrijke tips voor jouw domeincheck!
Wat is een goede domeinnaam?
Je hebt de vrijheid om je domeinnaam helemaal zo in te steken als je dat zelf wenst. Toch zijn er belangrijke zaken om rekening mee te houden, die bijdragen aan het succes van je bedrijf! Met een slimme domeincheck kom je eenvoudig tot de domeinnaam die bij jouw bedrijf en branche past. Ook kun je zo controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is en welke alternatieven er zijn. Of je nu een website, webshop of e-mailadres wilt aanmaken: er is altijd een passende domeinnaam te vinden. Waar je op moet letten? Zorg dat de domeinnaam kort en bondig is: het liefst gemakkelijk te onthouden en eenvoudig te spellen. Cijfers en andere leestekens kun je het best achterwege laten om verwarring te voorkomen. Heb je de ideale naam gevonden? Dan kun je jouw domeinnaam kopen en kan je online avontuur beginnen!
Denk aan SEO
Bij het bedenken van je ideale domeinnaam is het ook belangrijk om aan SEO te denken: neem de online vindbaarheid van je bedrijf mee in deze naam. Als je hier rekening mee houdt, krijg je organisch meer bezoekers op je website. Daar kunnen natuurlijk weer meer klanten uit voortkomen! Zoek bijvoorbeeld een naam uit die is gebaseerd op de zoekwoorden die je potentiële klanten veel gebruiken in zoekmachines als Google. Hier kun je beter voor kiezen dan voor een abstracte domeinnaam.
Wat te doen als je domeinnaam bezet is?
Als je je ideale domeinnaam hebt gevonden, kun je je website of webshop aanmaken! Helaas kun je de pech hebben dat de domeinnaam die je voor ogen hebt al bezet is. Dat is balen! Gelukkig is hier een oplossing voor te bedenken: overweeg een andere domeinnaamextensie. Dit is het achtervoegsel van bijvoorbeeld .nl of .com. Er zijn veel variaties mogelijk, zoals .site of .online – zo is de kans meteen een stuk groter dat je jouw ideale domeinnaam gewoon kunt aanmaken onder een andere extensie. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar dezelfde bedrijfsnaam overneemt als de concurrent met een soortgelijke domeinnaam. Met name als je in dezelfde branche werkt, kan dit voor juridische problemen zorgen. Maar wat betreft bijvoorbeeld algemene en veelgebruikte zoektermen die je wilt meenemen in je domeinnaam, is er gelukkig veel mogelijk dankzij verschillende extensies! Daar kun je dus je voordeel mee doen.