BlogHandig

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk is voor elke ondernemer

0

Het is natuurlijk bijzonder leuk om te ondernemen in Nederland, want er valt veel geld te verdienen in verschillende sectoren vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Ondernemen is uitdagend, maar tegelijkertijd brengt het ook verschillende risico's met zich mee. Je bent voor je inkomen immers afhankelijk van je opdrachtgevers en dit geldt niet voor mensen in loondienst. Tegelijkertijd heb je meer verantwoordelijkheid en bij eventuele problemen kunnen je klanten of partner een claim indienen.

Om die reden is het geen slecht idee om als ondernemer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar wat moet je allemaal weten over deze verzekering?

 

Soms is het afsluiten van deze verzekering wettelijk verplicht

Sommige ondernemers denken dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering altijd wettelijk verplicht is, maar dat is niet het geval. Bij bepaalde beroepen ben je wel wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten.

Denk bijvoorbeeld aan financieel adviseurs, advocaten, notarissen en architecten. Soms is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, maar kan het niet afsluiten ervan je wel opdrachten kosten. Er zijn namelijk bedrijfsorganisaties waarbij je je alleen kan aansluiten wanneer je deze verzekering hebt afgesloten. Ook zijn er veel opdrachtgevers die eisen dat je deze verzekering afsluit voordat je daar aan de slag kunt. Dit geldt bijvoorbeeld voor overheidsorganisaties.

 

Verschillende schade wordt gedekt

Veel ondernemers vragen zich terecht af wat er dan precies wordt verzekerd. Welnu, in de eerste plaats wordt alle schade als gevolg van een fout gedekt. Als je bijvoorbeeld foutief advies geeft, waardoor een bedrijf of klant schade oploopt, dan wordt dit meestal gedekt. 

Daarnaast worden de juridische kosten die je moet maken bij een schadeclaim ook gedekt. Dit zijn slechts voorbeelden, want voor een overzicht van de dekking is het van belang om de polisvoorwaarden door te lezen. De dekking kan namelijk per verzekering verschillen.

Sommige schade wordt niet gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarbij kun je denken aan schade door roekeloosheid en schade aan spullen.

 

De verschillende voordelen van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

In dit artikel kwam al naar voren dat het afsluiten van deze verzekering niet altijd verplicht is, maar vaak is het wel verstandig. Wanneer je kan aantonen dat je deze verzekering hebt, dan draagt dit namelijk bij aan de professionele uitstraling. Mensen zijn dan sneller geneigd om zaken met je te doen, want ze weten dan dat de kosten bij eventuele problemen worden gedekt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je als ondernemer minder snel failliet gaat. Als een schadeclaim echt wordt toegewezen, dan kan dit het einde van je onderneming betekenen en dat heeft dramatische gevolgen voor al je medewerkers.

 

Wat zijn dan de precieze kosten?

Dan vraag je je natuurlijk ook terecht af wat dan de precieze premiekosten zijn. Helaas kan daar weinig zinnigs over worden gezegd, want de kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats heeft dit met het type beroep te maken. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een financieel adviseur is bijvoorbeeld duurder dan die van een tekstschrijver. Daarnaast speelt ook de dekking en de jaaromzet een rol.

 

Hoe richt je voordelig een kantoor in?

Previous article

Beste koffiemachine van 2023

Next article

You may also like

More in Blog