BlogNieuwsProducten

Wat is Pinpas Fraude? Wat kun je ertegen doen? Veelgestelde vragen

0

Neem jij nog wel eens cash geld mee? Dan ben je in de minderheid. Sinds de komst van de pinpas is het aantal transacties met cash geld steeds meer afgenomen. Zeker toen contactloos betalen geïntroduceerd werd, verkozen mensen het gemak hiervan sterk boven het betalen met brief- of muntgeld.  Hiermee hoef je je pinpas enkel ergens kort tegen te houden en het geld wordt direct afgeschreven. Het nadeel hiervan is echter dat hiermee ook criminaliteit toenam: toen werden consumenten geconfronteerd met pinpasfraude. Weten hoe je ervoor zorgt dat je zelf geen slachtoffer wordt van pinpasfraude? In dit artikel leggen we je van A tot Z uit wat pinpasfraude inhoudt, hoe het wordt uitgevoerd en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de kans om op deze manier beroofd te worden, zoveel mogelijk verkleint.

Volgens onderzoek van vrouwenblad Libelle is 4 op de 10 Nederlanders in de afgelopen 2 jaar slachtoffer geweest van pinpas- of creditcardfraude. Inderdaad, dat zijn best shockerende cijfers. Skimming, of pinpasfraude, kan op veel verschillende manieren gebeuren. Wij bespreken er een paar.

Criminelen proberen jou je betaalpasje te laten opsturen

Een bekende methode is dat criminelen je een mail of sms sturen waarin ze zich voordoen als jouw bank, in de hoop dat je jouw betaalpas opstuurt. Ze zeggen dan dat je betaalpas bijna verloopt en om hem nog te kunnen gebruiken, je hem op moet sturen. Doe dit echter niet! Banken zullen nooit per mail of sms om zoiets vragen, maar jou een brief sturen. Om het te checken kun je het beste je bank bellen.

Skimming

Skimming is een populaire truc onder criminelen om jou geld af te troffelen. Wat hier gebeurt? Bij skimming worden de betaalgegevens van jouw bankpas gekopieerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren terwijl jij geld op staat te nemen bij een automaat. In vrijwel alle gevallen vergoeden banken het geskimde geld.

Hier moet je op letten om niet geskimd te worden

Zie je één van de volgende punten, wees dan extra alert – het zou goed kunnen dat er sprake is van skimming.

  • Een ‘nep’ toetsenbord

Wanneer er een extra toetsenbord is geplaatst over de toetsen van een pinautomaat (dit kan heel dun zijn) dan zou het goed kunnen dat hier een chip in verborgen zit waardoor criminelen jouw 4-cijferige code kunnen achterhalen.

  • Een camera op een aparte plek

Beveilingscamera’s bij pinautomaten is niet zo vreemd, maar als je een klein cameraatje opmerkt op een redelijk ‘gekke’ plek, dan is het oppassen geblazen. Skimmers plaatsen dit bijvoorbeeld in een folderbakje om te zien wat de pincode is die je intoetst.

  • Cash trapping

Soms zit er iets in de uitgiftegleuf van een betaalautomaat wat het uitgaande geld blokkeert. In dat geval neem je wel geld op, wordt dit ook afgeschreven, maar komt er niets uit het automaat. Bel in dit geval gelijk de politie.

  • Je pincode wordt afgekeken

Het is altijd slim om bij het invoeren van je pincode deze zo goed mogelijk verborgen proberen te houden. Door shouldering, een term die gebruikt wordt om uit te beelden dat criminelen over je schouder meekijken terwijl je je pincode intoetst, kunnen criminelen achter jouw privé-gegevens komen, en vervolgens je bankpas stelen. Opgepast dus!

 

Beste Parkeer Apps voor 2024

Previous article

Hoe weet je zeker of hypotheekadvies onafhankelijk is en meer tips

Next article

You may also like

More in Blog