Blog

Wat maakt een goede keeper?

0
man in black and yellow jersey shirt playing soccer

Het is de meest onderschatte rol in elk voetbalelftal: de keeper. Als je als keeper een fout maakt, beïnvloedt het je hele team en krijg je vaak veel over je heen, waardoor iedereen vergeet hoeveel goede reddingen je wel niet gemaakt hebt. Dit kan je ervan tegenhouden keeper te worden, maar het kan je ook extra motiveren om alleen maar beter te worden. In dit geval is het goed om het antwoord te hebben op de volgende vraag: wat maakt een goede keeper?

Reflexen

Een belangrijk begin wat elke keeper op orde moet hebben is diens reflex. Als keeper krijg je vaak te maken met ballen die op korte afstand van richting worden veranderd, waardoor de baan van het schot compleet anders is. Je reflex dient hierop te reageren: door nog net een hand uit te steken, houd jij de bal tegen. Reflexen train je door simpelweg ballen te incasseren, maar kun je ook trainen door hele andere oefeningen te doen, zoals het vangen van willekeurig vallende stokken.

Spelinzicht

Wie denkt dat een keeper alleen goede reflexen nodig heeft, heeft het goed mis. In veel gevallen maak je de redding namelijk niet door een goede reactie, maar juist door een goed inzicht. Hiermee anticipeer je al wanneer een speler gaat schieten en weet je als het ware al precies waar de bal zal eindigen. Je staat zo altijd een stap voor, waardoor het een stuk lastiger is om te scoren als aanvaller. Spelinzicht creëer je door ervaring, maar ook door te kijken naar goede keepers bij profclubs. Hoe behandelen zij een bepaalde situatie? 

Leiderschap

Als keeper heb je een enorme verantwoordelijkheid: niet alleen moet je de ballen tegenhouden die je op je afgevuurd krijgt, je bent ook nog de leider van de gehele verdedigende linie. Je weet te allen tijde precies waar je verdedigers staan en coacht ze wanneer dit nodig is. Het klinkt misschien raar, maar zo kun je als keeper ook een uitstekende pot spelen zonder een redding te maken. Wanneer je ervoor zorgt dat de verdedigers hun tegenstanders niet laten schieten, doe jij het namelijk ook goed. De logische beloning hiervoor is de aanvoerdersband, die steeds vaker aan de keeper wordt gegeven.

Handschoenen

Toch gaat het slagen als keeper niet alleen over het beschikken over de juiste kwaliteiten: je materialen moeten ook aan de juiste eisen voldoen. Een bal keren met één hand is erg lastig als je dit met een slechte handschoen doet, maar als jouw keepershandschoenen voorzien van een goede grip, kun jij je optimaal strekken om zo de ballen tegen te houden of misschien zelfs te vangen. Het verschilt per keeper wat ze precies fijn vinden in een handschoen, dus het is aan jou om erachter te komen wat wel en niet werkt.

Succes!

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk jij als keeper voor het team bent. We hopen je met deze tips aangemoedigd te hebben om zeker nog door te gaan. Wie weet, misschien ben jij wel de nieuwe Thibaut Courtois!

Dit is waarom spanbanden ook interessant zijn voor jou

Previous article

De voordelen van elektrisch fietsen – Ervaringen en verhalen van gebruikers

Next article

You may also like

More in Blog