Handig

Wat moet je weten over erfdienstbaarheid?

0

Heb je al eens gehoord van erfdienstbaarheid? Bij het verliezen van een dierbare of het kopen van een nieuw huis kan het zijn dat deze term valt tijdens het verdelen van de erfenis. Je moet daarom ook weten wat het inhoudt voordat je de keuzes maakt die hierbij horen. Deze erfdienstbaarheid heeft te maken met het eigendomsrecht en het gebruiken van eigendommen. Als je een huis hebt en je een deel van het land van de buurman wilt gebruiken om toegang te krijgen tot de weg, krijg je hiermee te maken. Het kan zijn dat het land de kortste route is naar jouw tuin. Je kan het zien als een soort toestemming, wat vastgelegd is in een officieel document. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan. 

Een overeenkomst tussen de partijen

Bij erfdienstbaarheid is het niet de bedoeling dat je zomaar over het land van de buren mag gaan lopen. De overeenkomst en de bijbehorende regels zorgen dat alles eerlijk gebeurt en iedereen weet wat de mogelijkheden zijn. Het gaat hierbij om zowel het dienende als het heersende eigendom. Het dienende eigendom is het land of de eigendom waar je gebruik van wilt maken. Het heersende eigendom is jouw eigen eigendom. Zo komt het ook in de notariële akte te staan. Dit officiële document specificeert wat wel en niet is toegestaan. Zodra alles duidelijk is en beide partijen het eens zijn met de gemaakte afspraken, wordt het ingeschreven bij het kadaster. Zo is het voor iedereen duidelijk, zelfs als een van de eigendommen van eigenaar verandert. 

De erfenis niet zomaar aanvaarden

Want van eigenaar veranderen kan onder andere nadat de vorige eigenaar is overleden. Vaak krijgen de kinderen dan het huis. Het kan zijn dat de kinderen er zelf in blijven wonen, maar ook dat het huis doorverkocht is. Indien de kinderen er nog niet zeker van zijn of ze de erfenis aan moeten nemen vanwege eventuele schulden in de familie, dan kan een nabestaande deze erfenis beneficiair aanvaarden. In dit geval worden de schulden eerst geregeld en het eventuele overgebleven geld verdeeld. Als het huis dan overblijft, dan gaat de erfdienstbaarheid door met de volgende eigenaar van de woning en het bijbehorende terrein. Mocht je het land bezitten waar iemand overheen moet, is het aan te raden om eventuele veranderingen voor de toekomst ook vast te laten leggen. 

Niet persoonlijk schulden hebben

Maar waarom is beneficiair aanvaarden dan eigenlijk belangrijk? Veel mensen hebben schulden. De bedragen kunnen hoog oplopen en de nabestaanden willen hier het liefste niets mee te maken hebben. Door de erfenis op deze manier te aanvaarden hoef je niet persoonlijk op te draaien voor de schulden van een dierbare. Als het huis onder water staat, kan dit opgevangen worden met het geld dat nog beschikbaar is. Je kan dan als nabestaande alsnog genieten van de woning. Vooral als je een goede band hebt met de buren kan je zo lang mogelijk genieten van de doorgang tot jouw eigendom.

Overhemden maken het verschil voor jouw outfit

Previous article

Maak het verschil met een ansichtkaart

Next article

You may also like

More in Handig