Millennials zijn hard op weg om de groep met de meeste burn-outs te worden. Niet dat er per se veel harder gewerkt wordt dan twintig jaar geleden, maar door de komst van smartphones en snel internet ben je eigenlijk altijd beschikbaar en ontvang je 24 uur per dag prikkels. En dat is hartstikke vermoeiend! Voor werkenden, maar ook voor werkgevers is het belangrijk om uit te kijken voor stress en een eventuele burn-out die op de loer ligt. Wat je het beste kunt doen om burn-outs te voorkomen? Wij geven tips.
Zorg voor een relaxte werkomgeving
Wanneer er constant stress is op de werkvloer krijgen werknemers niet de kans om zich ontspannen te voelen op kantoor of in jullie werkruimte. Een comfortabele werkomgeving zal al veel gaan helpen. Denk aan sta- of fietsbureaus, een chillhoekje waarin je in een relaxfauteuil kunt ploffen of een schommel middenin kantoor om even uit die sleur te komen – het helpt allemaal om stress weg te nemen.
“Een burn-out voorkomen begint bij de baas”.
Vraag hoe het gaat
Het lijkt misschien heel cliché, maar het werkt heel effectief wanneer werkgevers betrokken zijn bij het leven van hun werknemers. Werknemers voelen zich gezien en zullen veel gemotiveerder zijn zich in te zetten voor het bedrijf. De afstand tussen de top van de piramide en de onderste laag in het arbeidersleven wordt als het ware overbrugd en hierdoor zullen werknemers eerder aan durven te geven wanneer het niet goed gaat of ze teveel stress ervaren. Zo kopte de Volkskrant laatst: “Een burn-out voorkomen begint bij de baas”. Ook zijn er aparte tips voor leidinggevenden om burn-outs bij hun werknemers eerder aan te kunnen zien komen.
Momentje voor jezelf
Op de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn ze een experiment gestart waarin er ‘slaapcabines’ staan. Hier kun je in liggen om even een powernap te doen en vervolgens weer productiever verder te werken. Een mogelijkheid om even een kort dutje te kunnen doen, bijvoorbeeld door een massagestoel op kantoor te zetten, bevordert de productiviteit en neemt stress weg.
Personeelsuitjes
Iemand zal veel sneller zijn of haar grenzen aan durven geven wanneer hij hiervoor de ruimte voelt bij zijn/haar collega’s. Door vaak dingen als team te doen, bijvoorbeeld met behulp van personeelsuitjes, creëer je een veilige omgeving voor je personeel. Ook al wordt de band tussen jou en werknemer Jan misschien niet per se beter, een hechtere band tussen personeel onderling zorgt ook voor een relaxte sfeer op de werkvloer.
Niet meer mailen na werktijd
Wat werknemers veel stress op schijnt te leveren is dat er verwacht wordt dat ze ook buiten werktijd om klaar moeten staan voor hun werkgever. En ze vervolgens een mailtje beantwoorden terwijl ze in de file staan op weg naar huis. Juist deze momenten zijn heel belangrijk om te vermijden, omdat je veel meer rust krijgt wanneer je je werk op je werk laat en het moment van onderweg zijn gebruikt om even rustig te acclimatiseren naar je nieuwe omgeving, zonder deadlines, mét ontspanning.