Wie voor zichzelf begint, kan een zakelijke rekening open. Dit hoeft overigens niet, want je bent in Nederland meestal niet verplicht om zo’n rekening te openen. Toch is het wel degelijk aan te raden. Een zakelijke rekening brengt namelijk een groot aantal voordelen met zich mee. Zo behoud je het overzicht over jouw financiën als je zo’n rekening opent. Daarbij komt dat je professionaliteit uitstraalt richting jouw klanten als je een mkb zakelijke rekening opent. Wil je zelf een zakelijke rekening openen, maar weet je niet hoe dit moet? Wij zetten hier 4 praktische tips op een rijtje.
1. Open altijd een zakelijk rekening als jouw bedrijf een bv of nv is
Ondernemers die voor de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) kiezen, zijn wettelijk gezien niet verplicht een zakelijke rekening te openen. Voor een besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv) zit de vork iets anders in de steel. Je moet namelijk altijd een zakelijke rekening openen voor een bv of nv. Dit komt doordat het bedrijf hier – in tegenstelling tot bij een eenmanszaak of vof – de rechtspersoon is. Omdat je zelf niet de hoofdaansprakelijke bent, kun je logischerwijs ook geen privérekening gebruiken voor jouw bedrijf.
2. Verdiep je in de mogelijkheden
Bij het openen van een zakelijke rekening gaan sommige ondernemers over één nacht ijs. Zij openen zo’n rekening soms bij de eerste de beste aanbieder. Dit heeft niet onze voorkeur. Waarom niet? Omdat er verschillende soorten zakelijke rekeningen zijn. Verdiep je daarom altijd eerst in de mogelijkheden voordat je een bedrijfsrekening opent. Je ontdekt in dat geval dat je uit verschillende pakketten kunt kiezen. Ieder pakket heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, waardoor je niet te snel een knoop door moet hakken.
3. Vergelijk zakelijke rekeningen met elkaar
Wil je een zakelijke rekening openen? Dan doe je er goed aan een vergelijking te maken. Veel ondernemers hebben geen zin om hier tijd en moeite in te steken. Toch legt een vergelijking jou vaak geen windeieren. Door een vergelijking te maken slaag je er namelijk in om de beste zakelijke rekening te vinden. Daarbij komt dat je door te vergelijken in een oogopslag ziet wat je betaalt voor een bedrijfsrekening. Hierdoor betaal je nooit onnodig veel voor een zakelijke rekening.
4. Staar je niet blind op de kosten
Als je onlangs voor jezelf begonnen bent, wil je uiteraard zo min mogelijk kosten maken. Daarom gaat jouw voorkeur vast en zeker uit naar een goedkope zakelijke rekening. Toch is dit lang niet altijd de beste keuze. Waarom niet? Omdat de goedkoopste optie vaak een aantal beperkingen heeft. Zo krijg je vaak maar één betaalpas als je voor de goedkoopste bedrijfsbankrekening kiest. Bovendien is het niet altijd mogelijk om jouw zakelijk rekening te koppelen met een boekhoudprogramma als je voor het goedkoopste pakket gaat. Staar je daarom niet blind op de kosten, maar kijk liever naar de samenstelling van jouw zakelijke rekening.