Huis & Kantoor

Waar moet je op letten bij het financieren van je bedrijfspand

0

Is jouw bedrijf op de huidige locatie uit zijn jasje gegroeid? Dan kun je overwegen om het pand uit te breiden. Hier moet alleen wel voldoende ruimte voor zijn. Als dit niet zo is, zit er niets anders op dan verhuizen. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw pand, ontdek je snel genoeg dat dit niet bepaald goedkoop is. Beschik je over onvoldoende financiële middelen om de aankoop zelf te financieren? Zet het pand dan niet direct uit jouw hoofd. Geld lenen zakelijk is namelijk een optie als je de aankoop van een bedrijfspand wilt financieren. Voordat je een zakelijke financiering afsluit, moet je op een aantal zaken letten. In deze tekst zetten wij de belangrijkste voor je op een rijtje.

Voor welke financieringsvorm kies je?
Wie denkt dat de aankoop van een bedrijfspand op slechts één manier gefinancierd kan worden, heeft het mis. Je kunt namelijk kiezen uit een zakelijke lening of een zakelijke hypotheek. Om een weloverwogen keuze te maken, moet je weten hoe beide financieringsvormen er precies uitzien. Daarom staan we er hier kort bij stil.

– Zakelijke lening
Een zakelijke lening is bedoeld voor langlopende investeringen in een bedrijf. De aankoop van een nieuw bedrijfspand is hier een goed voorbeeld van. Als je voor deze financieringsvorm kiest, ontvang je het geld in één keer of in delen van een geldverstrekker. Het heeft overigens alleen zin om voor een zakelijke lening te kiezen als je minimaal 250.000 euro nodig hebt. Minder kun je namelijk niet lenen voor de aankoop van een bedrijfspand.

– Zakelijke hypotheek
Je kunt de aankoop van een bedrijfspand financieren met een zakelijke lening, maar ook met een zakelijke hypotheek. Als je voor deze financieringsvorm kiest, dient het leenbedrag tussen de 50.000 en 1 miljoen euro te liggen. Besef je wel dat je vaak niet het hele aankoopbedrag kunt lenen. Vaak kun je ongeveer 65 procent van het bedrag financieren middels een zakelijke hypotheek. Let op: een zakelijke hypotheek is alleen bestemd voor de aankoop van een bedrijfspand voor eigen gebruik.

Kijk naar de rente voordat je een financiering aanvraagt
Je weet inmiddels welke financieringsvormen je kunt gebruiken om de aankoop van een bedrijfspand te financieren, maar je bent er nog niet. Nee, want het is verstandig om ook naar andere zaken te kijken voordat je een zakelijke lening of bedrijfshypotheek aanvraagt. De rente is hier een goed voorbeeld van. Het rentepercentage verschilt namelijk per financieringsvorm.

Bij een zakelijke hypotheek ligt de rente vaak tussen de 2 en 5 procent. Hierdoor weet je waar je aan toe bent als je voor deze financieringsvorm kiest. De rente over een zakelijke lening steekt net wat anders in elkaar. Geldverstrekkers bepalen namelijk zelf hoeveel rente zij in rekening brengen. Kies je voor een zakelijke lening? Dan betaal je mogelijk (aanzienlijk) meer rente, waardoor de financiering van jouw bedrijfspand duurder uitvalt.

Hoe zit het met de looptijd?
Tot slot raden wij je ook aan naar de looptijd te kijken als je een financiering voor de aankoop van jouw bedrijfspand zoekt. De looptijd verschilt namelijk per financieringsvorm. Kies je voor een zakelijke hypotheek? Dan moet je het geleende bedrag binnen maximaal 10 jaar terugbetalen. Je mag overigens per jaar 10 procent van het geleende bedrag kosteloos extra aflossen bij een zakelijke hypotheek. Als je een zakelijke lening gebruikt om een bedrijfspand te kopen, kies je zelf de looptijd. Deze dient tussen de 1 en 20 jaar te liggen. Bij deze financieringsvorm mag je ‘slechts’ 5 procent kosteloos extra aflossen op jaarbasis.

Verzendverpakkingen bedrukken

Previous article

Schadeclaims in de detailhandel? Hier moet je opletten

Next article

You may also like