BlogGeldNieuws

Alle informatie over de cao detailhandel 2024 vind je hier!

0
cao detailhandel 2024

Het kan zijn dat je in de detailhandel werkt en je graag alle informatie over de CAO detailhandel 2024 te weten komt. Het is daarom goed om op onderzoek uit te gaan en te kijken welke informatie er allemaal online te vinden is.

Gelukkig hebben wij het werk al voor je gedaan! Alle informatie over en rondom de CAO vind je in dit artikel! Op die manier hoef je hier niet naar te zoeken en heb je binnen no-time alle informatie die je nodig hebt.

Wat is CAO?

Voordat je alles over de CAO in 2024 wilt weten, is het wel zo handig om te weten wat de CAO precies is. De CAO betekent collectieve arbeidsovereenkomst. Hier staan allemaal afspraken en arbeidsvoorwaarden in. Dit is een overkoepelende afspraak tussen werkgevers en de werkgeverorganisaties/werknemersorganisaties. Dit wordt in de meeste gevallen gereld via een vakraad.

Bijna alle winkeliers krijgen te maken met de CAO. In de CAO staat niet alleen welk salaris een werkgever minimaal aan de werknemer moet betalen, maar er staat nog veel meer in. Zo staan alle afspraken over de werktijden, ziekteverzuim of verlof beschreven in de CAO. Alles wat met je werk te maken heeft staat in de CAO.

Het CAO detailhandel 2024

De CAO van de detailhandel is vanaf 1 januari 2024 weer verandert. Het gaat nu om een tweejarig CAO. Vanaf 1 januari is er afgesproken dat de medewerkers minimaal 3,75 procent meer gaan verdienen. Daarna wordt er op 1 juli 2024 en op 1 januari 2025 weer gekeken naar een nieuwe loonsverhoging.

De lonen worden dus verhoogd aan de hand van de CAO. Verder wordt er gekeken naar het minimumloon. Het minimumloon stijgt met 3 tot 4%. Dan zal ook de CAO hier op aangepast worden. De looptijd van de CAO is op dit moment tot 31 december 2025. Daarna wordt er weer opnieuw gekeken naar de CAO en de afspraken.

Heeft de detailhandel meer loonsverhoging gehad dan andere branches?

De CAO groeit mee met de minimumlonen in 2024. De verplichte loonsverhoging van 3,75% wordt dan ook doorgerekend in de CAO. De CAO groeit dus mee met het minimumloon, maar hij kan wel een stuk hoger liggen dan het minimumloon.

Per branche kan er een ander CAO opgesteld zijn. Daarom kan de ene branche meer verdienen dan de andere branche. Wettelijk gezien moet je altijd het minimumloon verdienen. Daarna wordt er naar de CAO gekeken en hoeveel je aan de hand van de CAO moet verdienen.

Het verschil minimumloon en de CAO

Er zit zeker een verschil tussen het minimumloon en de CAO. Het minimumloon is algemeen, voor iedere Branch. Dao ligt per branche verschillend. Het kan dus verschillen hoeveel je per een bepaalde industrie kunt verdienen. Wettelijk gezien moet een werkgever zich niet alleen houden aan het minimumloon, maar ook aan de CAO.

Volgens de wet moet je altijd minimaal het minimumloon verdienen en de CAO moet gehanteerd worden. Een werkgever mag je wel meer betalen dan deze bedragen. Zo mag er gebruikt worden gemaakt van een prestatiebeloning. Er moet wel altijd meegegroeid worden met de periodieke loonsverhogingen.

Het minimumloon van 2024 detailhandel

Het minimumloon van 2024 detailhandel is erg gestegen. In 2024 verdien je veel meer dan dat je deed in 2023. Dit moet ook wel, want de prijzen van de boodschappen, benzine en energie stijgen alleen maar.

In totaal verdient een fulltime werknemer in de detailhandel gemiddeld € 2.500 per maand. Door de inflatie zijn er verplicht loonsverhoging ingesteld en de detailhandel heeft al te maken gehad met een flinke stijging. Dit wordt de komende jaren alleen maar meer. Het minimumloon is landelijk bepaald en wordt dus niet per bedrijf bepaald.

De hoogte van de CAO detailhandel 2024

In de meeste gevallen wordt de CAO detailhandel 2024 per salarisschaal bekeken. Er moet hierbij rekening worden gehouden met het niveau van de werknemer. Welke werkzaamheden voor je uit? Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de leeftijd en hoeveel ervaring iemand al heeft. Aan de hand van deze informatie kun je kijken wat je volgens de CAO gaat verdienen.

Het beste is om een tabel erbij te pakken en te vergelijken wat je zou moeten verdienen. Op die manier zie je direct de mogelijkheden die er zijn en of jouw baas je voldoende betaald.

Wat als je minder verdient dat de CAO weergeeft?

Het kan voorkomen dat je minder wordt betaald dan de CAO weergeeft. Het is goed om dit zo snel mogelijk met je werkgever te bespreken. Je kunt samen kijken naar een oplossing. De werkgever kun je dan het loon betalen wat je verdient. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het achterstallige loon wat je niet gekregen hebt.

Wil je werkgever er niets aan doen of weer hij niet hoe het aangepakt moet worden? Dan kun je de Nederlandse Arbeidsinspectie inschakelen. Zij kunnen jullie helpen. Wil je werkgever helemaal niets voor je betekenen? Dan kun je naar de kantonrechter stappen. De rechter gaat dan bepalen wat de beste optie is.

CAO detailhandel 2024 gaat in 2025 weer stijgen

De CAO detailhandel 2024 is al flink gestegen. In 2025 blijven de lonen stijgen. Dit is van groot belang, omdat er een hoop inflatie gaande is. Daarom is het zeker goed dat de detailhandel meer betaald wordt. Tot 31 2025 december geldt het CAO. In die tijd worden de lonen nog minimaal 3 keer verhoogd.

In 2025 kun je er dus vanuit gaan dat je minimaal 3 keer een loonsverhoging hebt gehad. Daarnaast komt er eind 2025 weer een nieuw CAO detailhandel. Het kan dus zijn dat de loonsverhogingen door worden getrokken naar de komende jaren.

Is jouw huis of café al oranje versierd voor het komende EK in Duitsland?

Previous article

Hoe kies je het perfecte horloge uit?

Next article

You may also like

More in Blog