Geld

Alles over factoring uitgelegd

0

Ondernemen is een kwestie van risico’s nemen, lef tonen en de zaakjes goed op orde hebben. Hierbij krijg je met tal van uitdagingen te maken, waaronder het uitblijven van betalingen. Als je té lang op de uitbetalingen moet wachten, kan de continuïteit van je onderneming in het geding komen. Gelukkig kun je altijd nog kiezen voor factoring.

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm waarbij je met een factoringbedrijf samenwerkt. Dit bedrijf heeft veel kapitaal in huis, waardoor ze snel je facturen uit (kunnen) betalen. Belangrijk voordeel hiervan is dat je niet al te lang op de uitbetalingen hoeft te wachten.

De werking van factoring is in drie simpele stappen uit te leggen:

–   Stap 1: je maakt een factuur op en je verstuurt deze naar het factoringbedrijf.

–   Stap 2: het factoringbedrijf maakt de factuur razendsnel naar je over. Bij de meeste factoring bedrijven duurt dit maximaal 24 of 48 uur.

–   Stap 3: het factoringbedrijf int het bedrag bij jouw klant.

Het factoringbedrijf dient bij factoring dus eigenlijk als tussenpartij. Zij betalen de factuur snel aan jou uit, waarna zij de factuur naar jouw klant toesturen. Jouw klant kan de factuur vervolgens aan het factoringbedrijf overmaken.

Voor wie is factoring geschikt?

Factoring is in de basis voor alle bedrijven geschikt. Feit is dat vooral factoring voor de zzp populair is. Indien je een zzp’er bent, ben je veelal/mogelijk afhankelijk van grotere bedrijven. Deze bedrijven hanteren wellicht een té lange betalingsperiode, waardoor je moeite met je financiële situatie kunt krijgen. Dat los je gemakkelijk op door met een factoringbedrijf samen te werken.

Ook voor grotere bedrijven kan factoring echter uitkomst bieden. Zolang je met klanten te maken hebt die te lang over de betaling doen, is factoring voor jouw bedrijf interessant.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Met factoring geniet je van enkele significante voordelen:

–   Financiële zekerheid. Dankzij factoring geniet je van financiële zekerheid. Je weet dat je de bedragen waar je recht op hebt, binnen een mum van tijd uitbetaald krijgt.

–   Weinig risico. Indien je klant besluit om een lange tijd de factuur niet uit te betalen, loop je zelf geen financieel risico. Dit risico wordt namelijk door het factoringbedrijf op zich genomen. Dankzij een factoring bedrijf loop je zelf nagenoeg geen risico.

–   Flinke tijdsbesparing. Door voor factoring te kiezen, geniet je ook nog van een flinke tijdsbesparing. Je hoeft immers niet meer zelf achter de betalingen van de factuur te gaan. Dit bespaart je niet alleen een hoop tijd, maar ook een hoop (negatieve) moeite.

–   Aan je eigen financiële verplichtingen voldoen. Bijkomend voordeel is dat je altijd netjes aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Wel zo fijn, aangezien jij ongetwijfeld wél op tijd de binnenkomende facturen wilt betalen.

Hoe richt ik mijn thuiskantoor in?

Previous article

Je winkel draaiende houden dankzij de notaris

Next article

You may also like

More in Geld