Handig

Je winkel draaiende houden dankzij de notaris

0

Zelfstandig ondernemers hebben het eenvoudigweg drukker dan de meeste werknemers. Daar krijg je een hoop vrijheid en avontuur voor terug. Maar het is wel belangrijk dat je beseft dat je meer moet regelen. Het is bijvoorbeeld een groter probleem als jij door ziekte of een andere reden tijdelijk niet in staat bent om te werken. Een werknemer in Nederland krijgt zijn of haar salaris gewoon doorbetaald. Als ondernemer is dat afhankelijk van hoe jij je zaken geregeld hebt. In dit artikel bespreken we waarom notarissen extra waarde hebben voor zelfstandigen. 

  1. Het belang van het opstellen van een levenstestament

Heb jij weleens van een levenstestament gehoord? Lang niet iedereen weet wat dit is. De benaming is voor sommigen daarom best vreemd. Want een testament stel je toch op voor na je overlijden? Dat klopt, maar het levenstestament is een bijzondere variant. De bepalingen in het document worden namelijk opgevolgd terwijl je nog in leven bent. Maar om wat voor reden dan ook ben je niet in staat om zelfstandig verantwoorde beslissingen te nemen. Een medische conditie ligt hier meestal aan ten grondslag. Uiteraard is het weer herstellen op zo’n moment je voornaamste zorg. Maar het is wel zo prettig dat je professionele leven niet volledig overhoop wordt gegooid. 

  1. Geef aan wie in jouw aanwezigheid de leiding overneemt

Voor ondernemers is uitval door ziekte extra vervelend omdat hun bedrijf in feite stuurloos is geworden. Helemaal niet meer aanspreekbaar zijn leidt tot extra problemen. Want het is niet vanzelfsprekend dat iemand de bevoegdheden heeft om de leiding over te nemen. Zelfs eenvoudige beslissingen mogen niet zomaar genomen worden. Het levenstestament biedt in zo’n geval uitkomst. Hierin geef je namelijk van tevoren aan wie er in jouw afwezigheid het recht heeft om de leiding op zich te nemen. Uiteraard neem jij de taken weer over zodra je weer helemaal gezond bent. Deze bepaling in het levenstestament heeft het vermogen om jouw winkel van de ondergang te redden. Meer weten? Maak dan een afspraak bij een notaris bij jou in de buurt. 

  1. Andere functies van het levenstestament

Het levenstestament is behoorlijk uitgebreid. Je vult alleen de onderdelen in waar je belang bij hebt. Geef desgewenst aan welke medische behandelingen je wenst te ontvangen onder bepaalde fysieke en mentale gesteldheden. Heb je veel vermogen in binnen- of buitenland? Wijs dan een vertegenwoordiger aan om dit te beheren wanneer je dat zelf niet kunt. In het gunstigste geval hoeft je levenstestament nooit gebruikt te worden. Maar het is wel prettig om te weten dat je al je zaken helemaal op orde hebt.

Alles over factoring uitgelegd

Previous article

Passend cadeau vinden voor vriend of collega

Next article

You may also like

More in Handig