Je kent het vast wel: heb je je auto net geparkeerd, moet je vervolgens op zoek naar een parkeerautomaat die misschien -als je pech hebt- wel honderden meters verderop staat. Super irritant, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat je op die meter van tevoren een tijd moet instellen die je tussentijds niet kunt veranderen. Gelukkig is daar iets heel slims voor bedacht: parkeerapps. Apps die als het ware online een verbinding maken met het systeem, waardoor bij een controle van jouw kenteken, deze gescand kan worden als ‘geoorloofd parkeren’. Er bestaan veel verschillende parkeerapps, elk met hun eigen voor- en nadelen. Maar hoe kies je de juiste?
Gelukkig is er de Consumentenbond, die consumenten op veel verschillende gebieden in bescherming probeert te nemen. Zo hebben ze ook verschillende parkeer apps getest, om vervolgens met consumenten te delen welke app het meest gebruiksvriendelijk is en welke het betrouwbaarst. Uit dit onderzoek is een lijst gekomen met de beste parkeerapps voor het komende jaar. Benieuwd? In dit artikel bespreken wij elke parkeerapp, en de voor- en nadelen hiervan.
ANWB.nl
De ANWB is een betrouwbaar Nederlands merk die reizigers op veel verschillende manieren helpt. Denk aan wegenwacht, rijscholen en verkoop van verschillende reisproducten. ANWB heeft ook een app, ANWB Onderweg, die werkt met het Yellowbrick systeem. Dit kan een voordelige keuze zijn voor ANWB leden, want deze gebruiken zo met voordeel de Yellowbrick app.
Parkmobile
Parkmobile is eerder negatief in het nieuws geweest, onder andere bij Radar. Gebruikers vergaten soms hun actieve parkeeractie te annuleren, waardoor deze uren, soms zelfs dagenlang kon doorlopen, met een torenhoge parkeerrekening als gevolg. Terwijl er dus niet daadwerkelijk geparkeerd is. Volgens Parkmobile kunnen gebruikers alleen hun geld terugkrijgen wanneer ze bewijs hebben dat ze niet meer aan het parkeren waren op dat tijdstip, en zelfs dan is het moeilijk je geld terug te krijgen. Desondanks is het wel een vrij gemakkelijke app en raadt de Consumentenbond hem aan. Lukt het annuleren van je parkeeractie niet door bijvoorbeeld een storing in de app, dan kun je het nummer 020 799 00 00 bellen. Privacy-nadeel: het bedrijf geeft zelf toe dat jouw gegevens voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
Flitsmeister
Flismeister is al jaren een populaire naam onder autobestuurders en het verbaast ons dan ook niets dat ook zij een parkeerapp gelanceerd hebben. Deze kun je niet alleen gebruiken als navigatie-app en flitspalenwaarschuwer, sinds april van het afgelopen jaar dient hij ook perfect als parkeerapp. Je betaalt hier 0,25 cent per parkeeractie, wat relatief goedkoop is. Daarnaast krijg je een berichtje wanneer je parkeeractie dreigt te verlopen, zodat de kans op het vergeten van het afbreken van de parkeeractie wordt geminimaliseerd. Nadeel: er is helaas nog geen mogelijkheid om te betalen met iDeal.
EasyPark
EasyPark doet met zijn naam vermoeden dat parkeren, waar dan ook, een fluitje van een cent wordt. En dat maken ze goed waar, want met deze parkeerapp kun je in wel 13 verschillende landen parkeren! Plus, met Easypark kun je van tevoren een parkeerplek opzoeken en deze reserveren. Dat klinkt wel heel goed, toch? Als je een elektrische auto hebt, kun je zelfs het opladen van de accu vanaf deze app bedienen. Ook hier heb je te maken met het nadeel dat je niet kunt betalen met iDeal.
On the GO!
Als je geen Paypal of een creditcard hebt, niet getreurd: bij parkeer app On the GO! Kun je wél met iDeal betalen. Je betaalt 0,22 cent per parkeeractie, een zacht prijsje. Een ander voordeel van deze app is dat je hiermee ook je benzine kunt afrekenen. Handig! Een nadeel is wel dat je enkel vooraf kunt betalen. Je betaalt bijvoorbeeld 5 euro voor een uur parkeren. Breek je de parkeeractie eerder af -bijvoorbeeld na een halfuur- dan krijg je 2,50 euro teruggestort. Ook hier kunnen jouw gegevens voor commerciële marketingdoeleinden gebruikt worden, helaas.
Parksen
Parksen is één van de goedkoopste parkeer apps op de markt. De tarieven variëren, maar beginnen al bij 0,20 euro per parkeeractie. Parksen biedt vier verschillende abonnementen, afhankelijk van hoe vaak je de app denkt te gebruiken, hoe je zou willen betalen (met een prepaid tegoed of met een automatische incasso achteraf?) en de app doet goed z’n werk.
TanQyou Park
TanQyou Park is een app voor Android en iOS die uitblinkt in het gebruiksgemak. Voeg kosteloos meerdere kentekens toe. Het is ook zeer eenvoudig om in deze app je parkeertransacties te declareren. Nog zoiets dat erg handig is, is het opslaan van je favoriete locaties. Het handmatig opzoeken van parkeerzones is dus verleden tijd met TanQyou Park! Deze app beweert zelf dat ze zo’n 70 procent goedkoper zijn dan andere providers voor het parkeren van je bolide. TanQyou Park kost 20 eurocent per transactie, wat ze net zo voordelig maakt als Parksen. Een abonnement kost 1,50 euro per maand, waarbij je dan geen kosten meer kwijt bent voor transactie.
Park-line
Een goede optie op het gebied van parkeerapps voor zakelijke klanten en lease-rijders is Park-line. De app werkt zowel in Nederland als België. Naast mobiel parkeren op straat, is op meer dan 400 locaties ook de parkeergarage met deze app toegankelijk. Ook biedt Park-line een tankkaart aan voor bedrijven, waarmee je bij elk tankstation in Nederland de tank weer vol kunt gooien. Moet je auto gewassen worden? Dat is geen probleem met de app, want bij veel autowasstraten kan de tankkaart worden gebruikt. De registratie kost je wel eenmalig 5 euro, waarna je voor 2,50 per maand een abonnement kunt afsluiten.
Stadsparkeren
Voor parkeren in de stad in meer dan 140 gemeenten moet je bij de app Stadsparkeren zijn. Deze app heeft een samenwerking met Parkmobile en lijkt hier dan ook erg op, qua hoe hij werkt. De samenwerking tussen deze apps heeft zeker voordelen. Denk bijvoorbeeld aan dat je een stadspas kunt koppelen aan je OV-kaart, waarmee je vervolgens weer je parkeertijd kunt betalen. Om op deze manier te betalen, houd je je pas voor een speciale paslezer. Deze paslezer is te herkennen aan het eP-logo. Gebruik vervolgens je stadspas of OV-kaart ook voor het aan- en afmelden bij straatparkeren of bij parkeergarages. Per kenteken kost het je wel 1 euro aan registratiekosten. Een parkeeractie kost 25 eurocent en een abonnement kost je 2 euro. Parkeer je vaak in de stad? Dan is deze app zeker weten geen verkeerde keuze.
Yellowbrick
Met Yellowbrick kun je bijna overal makkelijk en slim parkeren. Mobiel parkeren met de Yellowbrick app kan in heel Nederland op straat, in 150 Q-Park garages, bij meer dan 160 ParkBee locaties en bij Schiphol. Een voordeel aan Yellowbrick is dat je niet vast zit aan een abonnement, omdat je standaard per parkeertransactie betaalt. Maar parkeer je vaker dan 2 keer per week, dan is het handiger om wel een abonnement te nemen. Dit is veel voordeliger. Ze rekenen een vast bedrag per gebruiker per week en de opzegtermijn is 2 weken. Daarnaats betaal je geen 3% toeslag als je met creditcard wilt betalen. Ben je vaak onderweg? Dan is deze app misschien wel iets voor jou.
Hoe werkt mobiel parkeren?
Het betalen van je parkeerticket via je telefoon is mateloos populair en waarschijnlijk wordt het ook de toekomst. Maar hoe werkt het precies? Wij leggen het je uit.
Wanneer je aankomt op de parkeerplaats dan kan je op twee verschillende manieren parkeren. Zo kan je naar de parkeerpaal lopen en kijken naar het nummer op de paal. Maar in veel parkeerapps kan je zien waar je op dat moment bent. Dan betaal je gewoon voor de plek waar je staat. Wanneer jij één van de bovenstaande apps hebt gedownload zal je zien dat je een account kan aanmaken. Deze koppel je met de bijbehorende auto(‘s). Hierna werkt het heel gemakkelijk. Iedere parkeerplaats en iedere stad vraagt weer andere tarieven voor het parkeren. Daarom kan je vooraf kijken waar het gunstig is om te parkeren in een stad. Ook kan je vaak zien waar nog plekken vrij zijn. Vervolgens is het betalen met iDeal en klaar is Kees.
Waarom een parkeerapp gebruiken?
Wij vinden dat iedereen tegenwoordig gebruik zou moeten maken van een parkeerapp. Dit heeft als reden dat er allerlei parkeerplaatsen in Nederland zijn waar de parkeerpalen enorm ver van verwijderd zijn. Maar er is nog een hele goede reden. Parkeerapps maken soms het parkeren een stuk goedkoper. Zo kan je gemakkelijker voor een paar minuten betalen en hoef je niet te werken met wisselgeld en alles wat daarbij komt kijken.
Vooral wanneer jij een keer geen kleingeld bij je hebt, maar wel snel moet parkeren werkt het zo makkelijk. Je vult een code in en er wordt geld van je tegoed afgehaald, of je maakt gelijk het geld over. Iedere parkeerapp werkt anders en dat maakt dat je wel goed moet opletten of jij wel juist betaald hebt. Want niets is vervelender dan na een dagje uit terug komen en zien dat je een bekeuring op je voorruit hebt. Voorkom dat ten alle tijden met een goede parkeerapp.