Geld

Betaal jij al met cryptocurrency?

0

Waar betaal jij je boodschappen mee? Met Euro’s, of met een andere munt? De kans is groot, heel groot, dat dit gewoon Euro’s zijn. Dit is nu eenmaal de munteenheid die we in ons land gebruiken, en waarin de prijzen in de winkels staan aangegeven. Ook het saldo op je betaalrekening is in Euro’s, dus gebruikmaken van een andere munteenheid is praktisch onmogelijk. Toch zijn de crypto munten aan een flinke opmars bezig. Nu nog vooral online, maar zou het kunnen dat de ‘echte wereld’ binnenkort gaat volgen?

Niet voor iedereen, of wel?

Cryptocurrency. Voor veel mensen is het een onbekend gebied, iets waar ze nog nooit van gehoord hebben. De term ‘Bitcoin’ doet misschien wel een belletje rinkelen, maar waar dit precies voor staat en waarom het voor anderen zo interessant is: geen idee.

Dat is ook niet zo vreemd. Een cryptomunt is in geen enkel land de officiële munteenheid. Je zal er dus niet zo snel mee te maken krijgen, tenzij je er zelf naar op zoek gaat. Dat zoeken, dat kun je het best online doen, want dat is de plek waar cryptocurrency actief zijn. Anders dan we gewend zijn horen deze munteenheden niet bij een bepaald land of werelddeel. Nee, een munt kan worden opgericht en aangeboden door feitelijk iedereen die dat maar wil. Transacties vinden online plaats, en daar komt geen bank aan te pas.

Om ervoor te zorgen dat er ook zonder bank een eerlijk betalingsverkeer ontstaat, is ervoor gekozen om heel veel computers een netwerk te laten vormen, en hier alle transacties van een bepaalde munt op bij te houden. Geen centrale plek dus, maar een gedeelde verantwoordelijkheid die extra veiligheid moet bieden.

Wat kun je ermee?

Alles goed en wel, die nieuwe munteenheden, maar wat kun je er nu eigenlijk precies mee? Je boodschappen afrekenen of je hypotheek ermee betalen is voorlopig geen optie, dus waarom vinden veel mensen de Bitcoin, de Tron of één van de vele andere eenheden zo interessant?

Voor veel mensen vormen deze munten een goede beleggingsmogelijkheid. De koersen zijn nog redelijk wisselvallig, maar tonen over het algemeen wel een opgaande lijn. Een mooi beleggingsobject dus. Daarnaast is het betalen met cryptomunten online wel heel voorzichtig in opkomst. Er zijn al wat grote spelers die er betalingen mee accepteren. Dat vinden mensen die als het om geld gaat graag onafhankelijk zijn, en niet gebonden aan een bank of centraal monetair systeem, prettig. Ook voor mensen in landen waar de financiële situatie onrustig is, of waar banken niet aanwezig of niet betrouwbaar zijn, kan het een uitkomst zijn. Zo kunnen zij toch online betalingen doen of zelfs sparen.

 

Netwerken in Corona-tijd: bestaat het nog? + Tips

Previous article

De beste zilvershampoos om je asblonde haar koel te houden

Next article

You may also like

More in Geld