Huis & Kantoor

Netwerken in Corona-tijd: bestaat het nog? + Tips

0

De eerste maanden tijdens de coronacrisis hadden we in Nederland te maken met een intelligente lockdown. Waar in veel landen mensen verplicht helemaal binnen moesten blijven, mochten we in Nederland nog mondjesmaat naar buiten en bleven winkels bijvoorbeeld ook deels open.

Wat wel compleet op zijn gat lag, waren alle zakelijke afspraken, events en bijeenkomsten. En dus werd er weinig genetwerkt. Gelukkig is er inmiddels weer wat meer mogelijk en kunnen we elkaar op gepaste afstand weer in het echt ontmoeten. Organisaties worden creatief en organiseren events, vaak deels op locatie en deels online, zodat je kunt kiezen hoe je aanwezig wil zijn.

Hoe werkt netwerken op anderhalve meter?

Toch zien de events er nog wel wat anders uit dan we gewend zijn. Doordat we nog steeds anderhalve meter afstand moeten houden, zie je op grote locaties toch maar kleine groepjes mensen. Handjes schudden is sowieso uit den boze en kennismaken gaat dus ook heel anders. Zorg in ieder geval voor goed leesbare naambadges zodat je weet met wie je praat.

Toch kan er nog steeds genetwerkt worden. Sterker nog, doordat je met minder mensen bent, hoef je je aandacht minder te verdelen. En dat geldt ook voor degenen met wie jij wil netwerken. Gebruik deze (onderverdeelde) aandacht dus zeker om effectief te netwerken!

Online netwerken? Dat kan!

En woon je online een event bij? Denk dan niet dat er geen gelegenheid is om te netwerken. Een virtuele borrel is misschien even wennen, maar het voordeel is dat je gemakkelijker aan de contactgegevens van die ene interessante persoon kunt komen want je bent tenslotte al digitaal met elkaar in gesprek. Je hoeft geen visitekaartjes uit te wisselen maar kunt direct een (privé) bericht sturen in opvolging van jullie kennismaking.

Deel je skills

Think outside de box en breng iets van jezelf mee naar het event. Bedenk waar jij goed in bent en maak er iets leuks van. Denk bijvoorbeeld aan een (gratis) cursus op jouw vakgebied, een tool die mensen inzicht geeft in inkomsten en uitgaven of een leuke set (digitale) kaarten die ze kunnen versturen. Zo zet jij jezelf letterlijk én figuurlijk op de kaart.

Neem je bestaande netwerk eens onder de loep

Aas jij op een baan op een andere afdeling of bij een andere organisatie waar je mensen kent? Vergeet dan vooral niet om die contacten warm te houden. Stuur eens een berichtje hoe het met ze gaat, of dat jullie misschien iets voor elkaar kunnen betekenen. Of organiseer een virtuele borrel en stel mensen aan elkaar voor waarvan jij denkt dat zij iets aan elkaar kunnen hebben. Zorg in ieder geval dat je op een positieve manier opvalt. Want ook dat is netwerken: je netwerk onderhouden en er niet alleen zelf profijt van proberen te hebben, maar vooral ook anderen helpen. Dat geeft je sowieso een goed gevoel en wie weet wat er uit voort kan komen wat jou weer verder kan helpen.

Hoe regel jij je zakelijke verzekeringen?

Previous article

Betaal jij al met cryptocurrency?

Next article

You may also like