Handig

De juiste kandidaten voor de hoogste functies: waar vind je ze?

0

De juiste mensen vinden voor openstaande vacatures binnen een bedrijf is altijd lastig. Je wilt graag mensen die niet alleen goed geschikt zijn voor de werkzaamheden die zij moeten uitvoeren, en hiervoor de juiste opleidingen en ervaring hebben, daarnaast moeten zij ook binnen het team passen. Je zoekt iemand die past bij de sfeer die binnen het bedrijf aanwezig is, die het team kan versterken en aanvullen, en tegelijk goed in de groep zal liggen.

Is het een match?

Een nieuwe medewerker aannemen, dat kun je niet alleen maar doen op basis van een sollicitatiebrief en CV. Uit deze documenten kun je aflezen hoeveel ervaring iemand heeft, en of de juiste opleidingen zijn gevolgd. Daarnaast geeft het een inkijkje in de motivatie die iemand heeft om te solliciteren voor een bepaalde functie, ook niet onbelangrijk.

Afgaand op de informatie die je op deze manier ontvangt kun je wel mensen afwijzen, als zij niet aan de eisen voldoen of niet de juiste motivatie hebben om te solliciteren, en zo een eerste selectie maken. Om te bepalen wie je aanneemt, zal je de kandidaten die over zijn vervolgens toch echt willen spreken en zien. Pas in een persoonlijk gesprek leer je iemand als persoon beter kennen. Dat is belangrijk, want om het werk binnen een bedrijf goed te kunnen doen is er meer nodig dan de juiste diploma’s en ervaring. Je bent op zoek naar iemand die goed bij de cultuur die binnen het bedrijf heerst past. Iemand die over kwaliteiten beschikt die andere medewerkers wellicht niet hebben, zodat zij elkaar kunnen aanvullen. Iemand met dezelfde normen en waarden, die de juiste toon weet te vinden, en die zich snel thuis zal voelen binnen het bedrijf. Zijn deze zaken in orde, dan is de kans op een succesvol dienstverband een stuk groter.

Waar vind je de juiste leiders?

Waar het voor iedere functie lastig kan zijn om de juiste persoon te vinden, is dit op managementniveau vaak nog ingewikkelder. Hier is het van extra groot belang dat je een kandidaat vindt die precies meebrengt wat je zoekt. Niet alleen op papier, maar ook als persoon. Een organisatie die vrij informeel van aard is en korte lijnen hanteert, heeft niets aan een executive manager die met ‘u’ wenst te worden aangesproken en uitsluitend gewend is te communiceren via een assistent. Dat is simpelweg geen match.

Omdat het lastig is om iemand binnen een paar gesprekken echt goed te leren kennen, wordt voor het vervullen van hogere functies vaak gekozen voor een bureau dat een bestand heeft met verschillende kandidaten. Een vacature CEO in de krant plaatsen levert zelden de perfecte match op, terwijl een bureau zijn kandidaten vaak al jaren kent. Zij weten precies wat voor persoonlijkheid iemand heeft, en op welke manier deze te werk gaat. Binnen welke organisaties iemand wel zou passen, en waar ook juist niet. Door de zoektocht uit handen te geven wordt niet alleen veel tijd bespaard, de kans op de perfecte kandidaat wordt er ook flink mee vergroot.

Waarom veel bedrijven geen vaste telefoonlijn meer hebben

Previous article

De leukste stationary producten van 2020

Next article

You may also like

More in Handig