HandigHuis & Kantoor

De voor- en nadelen van flexibele werktijden

0

Voor veel mensen is de werkdag van 9 tot 5 niet meer denkbaar. Klanten willen vaker buiten werktijden om zaken doen, en werknemers hebben meer behoefte aan flexibele werktijden. SKEPP heeft de voor- en nadelen van flexibele werktijden voor jou uitgezocht. Wat de voor- en nadelen zijn? Dat lees je in dit artikel!  

In het kort: Wat zijn flexibele werktijden?

Onder vaste werktijden wordt verstaan een werkdag van 9 tot 5 op kantoor. Het doorwerken na 5 uur wordt gezien als overwerken, over werken in het weekend nog maar te zwijgen. Maar er vinden steeds meer veranderingen plaats in de werkdagen, waardoor flexibele werktijden zijn opgesteld. Er zijn verschillende vormen van flexibele werktijden:

  • Soepele aanvangs- en eindtijden: In deze vorm kan de werknemer zelf bepalen, binnen vastgestelde grenzen, wanneer hij het werk begint of eindigt. Als er maar wordt voldaan aan het vaste aantal uren wat de werknemer moet maken in een werkweek.
  • Deeltijd werken:  Bij deeltijd werken heb je recht om korter of langer te werken. De deeltijd uren kunnen flexibel ingepland worden.

De voor- en nadelen op een rij

Het is nu duidelijk wat de betekenis van flexibele werktijden is. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen? Hieronder lees je 3 voordelen en 3 nadelen van flexibele werktijden. Na het lezen van het artikel kun je een keuze maken voor jouw organisatie tussen vaste of flexibele werktijden.

✅ Voordeel: tevredenheid onder werknemers stijgt

Dankzij de mogelijkheid om flexibel te werken, is het makkelijk om werk- en privéleven beter te combineren. Je kunt namelijk je werktijden aanpassen aan de schooltijden of tijden van de kinderopvang. Waardoor je meer tijd kunt doorbrengen met je gezin.

Steeds meer mensen gaan thuiswerken en ervaren dit dan ook als erg prettig. Dit draagt bij aan de stijging van de tevredenheid op het werk. Door het thuiswerken en het flexibele werken, daalt het ziekteverzuim.

❎ Nadeel: verschillende verwachtingen

Het kan lastig zijn om de wensen van zowel de werkgever als werknemer op elkaar af te stemmen. Zo kan het zijn dat de werkgever verwacht dat jij op ieder gewenst tijdstip moet komen. Hierdoor raak jij als werknemer juist de grip op je privéleven kwijt.

✅ Voordeel: minder reistijd

Door de vaste werktijden sta je dagelijks in de file op weg naar kantoor. Flexibele werktijden dragen bij aan het verminderen van de reistijd. Door flexibele werktijden kun je rekening houden met de spitstijden en deze beter vermijden. Een vermindering van de reistijd heeft een positief effect op je humeur en het bespaart productieve werktijd.

❎ Nadeel: communicatie en samenwerking worden lastiger

Gedurende een werkdag met vaste werktijden overleg je heel wat af met collega’s. Het nadeel van flexibele werktijden is dan ook dat niet al je collega’s op dezelfde tijd aanwezig zijn op kantoor. Hierdoor kan het lastiger worden om even kort te overleggen met elkaar en het groepsgevoel kan minder worden. Je zult de afspraken met collega’s meer moeten plannen en blijven communiceren met elkaar.

✅ Voordeel: openingstijden zijn ruimer

Met behulp van flexibele werktijden kan een onderneming in sommige gevallen ruimere openingstijden hanteren. De concurrerende bedrijven moeten dan volgen om geen klandizie te verliezen. Tegenwoordig kunnen we s’avonds nog meubilair kopen en buiten werktijd om de klantenservice bellen.

❎ Nadeel: lastige controle

Het thuiswerken of de flexibele werktijden vragen veel zelfstandigheid en niet iedereen kan hier mee om gaan. Er bestaat een kans dat er onder werktijd te veel aandacht wordt geschonken aan privé zaken. Daarnaast ben je minder zichtbaar voor je werknemer en collega’s.

Ga jij gebruik maken van flexibele werktijden?

In dit artikel hebben we een aantal voor- en nadelen benoemd van flexibele werktijden. Nu is het aan jou de keuze of je gaat werken met flexibele werktijden. Of ben je toch meer een voorstander van de 9 tot 5 werktijden? Op basis van dit artikel van SKEPP kun je een weloverwogen keuze maken voor het wel of niet inzetten van flexibele werktijden!

Steeds meer winkeliers accepteren bitcoin

Previous article

Wat is het meest gebruikte boekhoudprogramma bij ondernemers?

Next article

You may also like

More in Handig