Geld

Eigen onderneming? Fiscale besparingen op een rij.

0
the-last-shirt-dollar-bill-20-euro-folded-128878.jpeg

Een eigen onderneming starten brengt veel verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich mee, maar er zijn ook tal van fiscale voordelen die het waard zijn om in overweging te nemen. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste fiscale voordelen die je als ondernemer kunt benutten.

Besparen op je zakelijke uitgaven

Als ondernemer kun je veel zakelijke uitgaven in mindering brengen op je inkomstenbelasting. Dit betekent dat je de kosten die je maakt voor je onderneming, zoals reiskosten, kantoorkosten, telefoonkosten en andere zakelijke uitgaven, kunt afrekenen tegen je belastbare inkomen. Hierdoor verlaag je je belastbare inkomen en dus ook de hoeveelheid belasting die je moet betalen.

Kies een voordelige bedrijfsauto

Als je een auto gebruikt voor je onderneming, kun je deze als bedrijfskosten in mindering brengen op je inkomstenbelasting. Hierdoor kun je de kosten voor de aanschaf en onderhoud van de auto in mindering brengen op je inkomen. Ook de brandstof- en verzekeringskosten kun je als bedrijfskosten opvoeren. Kijk zeker eens naar de mogelijkheden voor zakelijke lease en laat je informeren over de mogelijkheden en voordelen. Er zijn verschillende varianten en subsidies op zakelijke lease waardoor je het beste contact op kunt nemen met een leasemaatschappij.

Op dit moment is de overheid actief bezig met het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Hierom kunnen ondernemers sinds 10 januari 2023 weer gebruik maken van de SEBA regeling. Dankzij de SEBA regeling krijgen ondernemers subsidie op elektrische bedrijfswagens.

Arbeidskostenaftrek

Je kunt als ondernemer ook gebruikmaken van de arbeidskostenaftrek. Hiermee kun je de loonkosten voor werknemers die in dienst zijn bij je onderneming in mindering brengen op je belastbare inkomen. Dit geldt zowel voor de loonkosten als voor de bijbehorende sociale lasten. Hierdoor kun je de loonkosten verlagen en dus ook je belastingdruk.

Controleer welke afschrijvingen er mogelijk zijn

Als ondernemer kun je bepaalde investeringen, zoals gebouwen, machines en andere bedrijfsmiddelen, afschrijven. Hierdoor kun je de waardevermindering van deze investeringen in mindering brengen op je belastbare inkomen. Hierdoor verlaag je je belastbare inkomen en dus ook de hoeveelheid belasting die je moet betalen.

Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

Je kunt als ondernemer ook gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Hiermee kun je de overdracht van je onderneming naar een opvolger fiscaal aantrekkelijk regelen. Hierdoor kun je de fiscale gevolgen van de overdracht beperken en dus ook je belastingdruk verlagen. Bovendien kun je ook een bedrijfsoverdrachtsverzekering afsluiten om je opvolger te beschermen tegen eventuele fiscale risico’s.

Ondernemersaftrek

Als ondernemer kun je ook gebruikmaken van de ondernemersaftrek. Hiermee kun je een deel van je inkomen belastingvrij verklaren als ondernemersinkomen. Dit betekent dat je een deel van je inkomen niet hoeft te belasten en dus ook niet hoeft te betalen.

Tips om thuis te relaxen

Previous article

Wat zijn schanskorven en waarom zouden tuineigenaren er iets om geven?

Next article

You may also like

More in Geld