Het leven is duur, en de laatste jaren ook nog eens een stuk duurder geworden. Helaas vertellen experts ons dat dit niet iets tijdelijks is. Waar bijvoorbeeld de inflatie, de boodschappen en de prijs aan de pomp nog direct gelinkt zijn aan tijdelijke ontwikkelingen, zien we natuurlijk al langere tijd een hoge huizenprijs, en wordt studeren en reizen er ook niet goedkoper op. Een schenking is een financiële bijdrage die je als ouder aan je kind mag doen. Dit hoeft natuurlijk niet alleen maar te zijn als deze niet compleet rond komt. Ook mag je als ouder je kind wat schenken zonder reden. Als je kind ouder dan 40 is, werkt het echter allemaal nét wat anders. Dat zit zo.
Schenkingsvrijstellingen
Over de ontvangen schenking dient de ontvanger aan het einde van het jaar schenkbelasting te betalen. Hiervoor moet de ontvanger een aangifte doen bij de Belastingdienst. Wanneer je kind jonger dan 40 is, zijn er diverse verhoogde vrijstellingen, waardoor de schenkbelasting in de praktijk wat minder hoog uitvalt. Dat is natuurlijk alleen maar heel fijn wanneer je je kind een gift doet. Het is zonde als deze een groot percentage moet afstaan. Wanneer je gift jaarlijks onder de 5.677 euro ligt, betaal je geen schenkbelasting, hoe oud je kind ook is. Boven dit bedrag betaal je over dit hele bedrag wel belasting.
Eenmalige verhoogde vrijstelling
Naast deze jaarlijkse vrijstelling ben je vrij om eenmalig een verhoogd bedrag onbelast te schenken. Dit bedrag ligt maximaal rond de 27.000 euro. Dit kan echter alleen als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Ook de vrijstelling voor studie of woning ligt tussen de 18 en 40. Je ziet: wanneer je kind boven de 40 is, wordt schenken met vrijstelling een stukje lastiger gemaakt. Dit betekent niet dat je niet mag schenken, alleen dat je kind over dit bedrag wel belasting moet betalen.
Waarom dan toch schenken?
Waarom zou je er dan toch voor kiezen te schenken aan kind boven de 40? Vaak liggen de redenen hiervoor wat emotioneler. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog graag wilt zien waar het geld naartoe gaat. Dan kan je op de kop afnemen dat er wat belasting van het bedrag af wordt gehaald. Ook zijn er maniertjes om tóch in aanmerking te komen met de vrijstelling, bijvoorbeeld door de partner van je kind, indien jonger dan 40, het bedrag te schenken.
Ook kiezen sommigen ervoor het bedrag te schenken op papier. Dit houdt in dat het kind over een bepaalde periode geld ontvangt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het geld wat je wilt schenken nu nog in je bezit zit, zoals in je woning of je inboedel. Alles wat jij schenkt, telt niet mee met je latere erfenis. Zo kan je schenking dus je vermogen verlagen, en ervoor zorgen dat je kinderen minder erfbelasting hoeven te betalen. Hierbij is het wel belangrijk de schenking vast te leggen bij een notaris.
Advies vragen
Wanneer je er over nadenkt om een schenking aan je kind op te zetten, is het handig om contact op te nemen met een notaris of belastingadviseur. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over het proces van schenking en op welke dingen je moet letten.