Om ervoor te zorgen dat je als ondernemer kunt beschikken over je geld, is het belangrijk dat je zorgt dat je debiteuren tijdig betalen. Vaak wordt er een betalingstermijn afgesproken van een x aantal dagen, waarna het belangrijk is dit te blijven monitoren. Dit betekent dat je na het sturen van een herinnering ook zorgt dat er wordt gebeld met de vraag waarom de factuur nog openstaat. Nu is het met de wat kleinere facturen niet direct een groot probleem, maar natuurlijk wel wanneer het om meerdere openstaande debiteuren gaat. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk het is. Los van het feit dat het sturen van herinneringen een goede eerste stap is, gaat debiteurenbeheer veel verder dan dat. Wat het belang ervan is, vertellen we je in dit artikel.
Wat is een debiteur?
Een debiteur is voor de meesten wel bekend, maar voor degene die niet exact weten wat een debiteur is, leggen we het graag nog even in het kort uit. Een debiteur is een persoon of bedrijf die een schuld heeft of een rekening open heeft staan bij een andere persoon of bedrijf (de crediteur). In andere woorden, een debiteur is iemand die geld of een andere verplichting verschuldigd is aan een andere partij.
Er zijn verschillende soorten debiteuren, zoals:
● Commerciële debiteuren: dit zijn debiteuren die geld verschuldigd zijn voor goederen of diensten die zijn gekocht of geleverd door een bedrijf.
● Consument debiteuren: dit zijn debiteuren die geld verschuldigd zijn voor producten of diensten die zijn gekocht door particulieren.
● Financiële debiteuren: dit zijn debiteuren die geld verschuldigd zijn voor een lening of een andere financiële verplichting.
Het beheren van debiteuren is een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven, omdat het ervoor zorgt dat een bedrijf de betalingen voor de geleverde goederen of diensten ontvangt. Het is belangrijk om regelmatig de debiteurenportefeuille te monitoren en te beheren om te zorgen dat betalingen op tijd worden ontvangen en dat er geen vertragingen of problemen ontstaan met betrekking tot de betalingen.
Factoring biedt uitkomst
Wanneer je als startende ondernemer te maken krijgt met niet betalende debiteuren, dan kan dit ontzettend vervelend zijn. Belangrijk dus om hier vooral in het begin direct scherp op te zijn. Allereerst zorgt dit ervoor dat je je debiteuren opvoedt en zorg je ervoor dat je cashflow goed is. Een manier om dit te kunnen realiseren om ervoor te zorgen dat je hier zelf niet achteraan hoeft, is door te kiezen voor factoring. Factoring is het uitbesteden van je facturen aan een derde partij. Je facturen worden dan tegen een bepaalde fee aan je betaald en de deze partij regelt dan de rest met de debiteur.
Zorg voor continuïteit in je bedrijf
Debiteurenbeheer is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat een bedrijf de betalingen voor geleverde goederen of diensten op tijd ontvangt. Hierdoor kan het bedrijf zijn verplichtingen, zoals salarissen, huur, leveranciersrekeningen en belastingen, betalen en zijn werkkapitaal beheren. Uiteraard kan het zijn dat je een beroep moet doen op voorraadfinanciering om de groei van je bedrijf te kunnen bevorderen. Bovendien kan een efficiënt debiteurenbeheer ertoe leiden dat een bedrijf een gezonde cashflow heeft, wat van groot belang is voor de continuïteit van het bedrijf.