Geld

Het strijdjaar van Robinhood

0
Trading Online, Depositphotos

Robinhood trad in 2019 de handelsscene binnen en verkondigde vervolgens: “Onze missie is om financiën voor iedereen te democratiseren.” Het platform van het bedrijf stelt zijn gebruikers in staat om verschillende soorten aandelen te verhandelen in een vereenvoudigd en gegamificeerd format, waardoor verschillende andere gigantische namen in de online handel hun spel hebben opgevoerd. Zo biedt Vanguard zijn klanten nu commissievrije handel aan, net als Fidelity met zijn ‘jeugdaccounts’.

De toegenomen populariteit van Robinhood in 2020 had veel te maken met het feit dat veel Amerikanen door pandemische beperkingen tijdens verschillende lockdown-periodes thuis moesten zitten. Met tijd en wat geld over, evenals de sociaal gedreven interesse in online handelen, wendden velen zich in hun vrije uren tot de gebruiksvriendelijke app. Robinhood meldde inderdaad dat hij veel stortingen had ontvangen in veelvouden van stimuluscheque bedragen (dit zijn cheques die door de Amerikaanse overheid naar een belastingbetaler wordt gestuurd). Maar een andere reden waarom Robinhood opviel, had te maken met hoe het omging met een plotselinge toename van de handel in Gamestop-aandelen. Laten we eens nader kijken naar wat er in 2020 tussen Robinhood en Gamestop is gebeurd. Lees snel verder voordat u bij Vestle aandelen gaat verhandelen in de vorm van CFD’s.

De saga van januari

Vanaf 11 januari, toen de slinkende elektronicawinkel Gamestop nieuwe bestuursleden aannam die mogelijk hun digitale verkoop konden verbeteren, begon de op Reddit gebaseerde WallStreetBets handelsgroep het aandeel van het bedrijf actief te promoten. Het resultaat was dat de waarde van het aandeel in een paar weken tijd met 1000% omhoog schoot. Ten tijde van de hectische aankopen op de Robinhood app, kregen handelaren te horen dat ze niet langer Gamestock aandelen  mochten kopen. Hierna werd Robinhood aangeklaagd in 50 particuliere rechtszaken, waarvan één op grond van het feit dat hun acties bedoeld waren “Om de markt te manipuleren ten voordele van mensen en financiële instellingen die géén klanten van Robinhood waren.” Onnodig te zeggen dat veel Robinhood-gebruikers een slechte smaak in de mond hadden omdat ze werden beperkt in hun handelsmogelijkheden.

De beursgang (IPO) en de nasleep

Robinhood’s beursgang vond plaats op 29 juli, maar vooraf meldde het bedrijf enkele van de regelgevende risico’s waarmee het werd geconfronteerd. Met name de onderzoeken van de overheid naar het bedrijf zouden kunnen leiden tot beperkingen van de activiteiten, verscherpte nalevingscontroles en merkschade. In feite heeft Robinhood meer dan $136 miljoen betaald als gevolg van de kritiek van toezichthouders met betrekking tot misleidende gebruikers en systeemuitval.

Het is bijna onmogelijk om de aandacht die het bedrijf van de toezichthouders heeft gekregen bij te houden. Het New Yorkse Department of Financial Services controleerde Robinhood’s anti-witwas- en cyberbeveiligingsmaatregelen, nadat ze ongeveer 15 miljoen dollar uitbetaalden. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) was achterdochtig over hun gamified platform, dat volgens hen actief handelsgedrag overstimuleert.  Robinhood waarschuwde bij zijn beursgang dat dit “significante veranderingen in ons bedrijfsmodel” zou kunnen betekenen.

In augustus werd in één week $ 100 miljoen aan Robinhood-aandelen gekocht, maar toen ze aankondigden dat hun vroege investeerders bijna $ 98 miljoen aan aandelen mochten verkopen, kelderde hun aandelenkoers met 27,6% tot $ 50,97, hoewel deze de dag ervoor met ongeveer 50% omhoog was geschoten. Handelen op Robinhood is gratis, maar het bedrijf verdient geld door betaling te ontvangen voor het doorsturen van orders naar dealers. Ook in augustus verklaarde SEC-chef Gary Gensler dat dit soort betalingen mogelijk verboden zou worden, waarna de koers van Robinhood met 8% tuimelde.

Eind augustus stond de koers op $46,86, 23% hoger dan de prijs bij de beursgang. Maar Robinhood-aandelen worden ook wel “meme stock” genoemd, vanwege hun gevoeligheid voor speculatieve handel. Tegen eind oktober zakte de aandelenkoers plots met 10%, deels door een lager crypto handelsvolume.

De weg vooruit

Robinhood’s plannen voor het eerste kwartaal van 2022 omvatten de introductie van een crypto wallet, waarmee zijn gebruikers gemakkelijk cryptocurrency in of uit hun accounts kunnen verplaatsen. Volgens berichten staan er minstens 1,6 miljoen mensen op de wachtlijst voor deze functie.

Wat betreft de duurzaamheid van het bedrijf op lange termijn, zal dit in de komende maanden duidelijker worden.  Het is mogelijk dat het bedrijf de enorme strubbelingen en ”kinderziektes” die het heeft gehad en waar het nog mee kampt zal doorstaan. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat andere bedrijven zullen leren van zijn regelgevingsproblemen en een efficiënter en regelgevingsvriendelijker platform zullen lanceren dat de marktruimte zou kunnen domineren.

CFD-aandelenhandel met Vestle

De volatiliteit van de aandelenkoersen van fintech-bedrijven zoals Robinhood kan zowel kansen als risico’s opleveren voor degenen die zich bezighouden met aandelenhandel bij Vestle in de vorm van CFDs. U heeft misschien al welleens van Vestle gehoord via beoordelingen van gereguleerde brokerplatforms. Als toonaangevende Europese gereguleerde broker, biedt CFD aandelenhandel bij Vestle u toegang tot honderden CFD-instrumenten, evenals gratis educatieve middelen om u te helpen beter geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 76.68 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van contactlenzen

Previous article

Dit wil je weten over de corona-zelftest

Next article

You may also like

More in Geld