Altijd al benieuwd geweest hoe tapijten worden gemaakt? Wij leggen het je uit, van industriële tapijten tot handgemaakte tapijten.
Je kent de prachtige Perzische tapijten misschien wel. Prachtige motieven en grote wandkleden. Maar ook gebedskleden voor in Moskeeën worden vaak in landen als Iran en verder in het Midden-Oosten gemaakt. Het is ook niet gek dat het woord tapijt afstamt van het Perzische woord: ‘’tafta’’. Maar hoe maken ze deze karpetten, tafelkleden of vloerkleden nu eigenlijk precies? Wij zochten het voor je uit en geven antwoord op je vraag.
Handwerk
Het maken van een tapijt is vaak nog steeds een arbeidsintensieve bezigheid. Zo moeten tapijten worden geknoopt of geweven. Dit kost enorm veel energie. Inmiddels heb je in westerse landen ook tapijten die afkomstig zijn uit de industrie. Hier wordt gebruik gemaakt van vernieuwde methodes waarbij tapijten aan de lopende band uit de productiehal rollen. Maar de echte tapijten worden nog steeds met de hand gemaakt.
Weven
Afhankelijk van de grote van het kleed wordt er een bepaalde maat weef gebruikt. Na iedere inslag wordt er een rij knopen gemaakt. Aan het einde worden deze knopen afgesneden waardoor je een zachte bovenkant krijgt. Na iedere knoop moet het patroon vaak weer veranderen om de mooie motieven te krijgen. Doordat dit soms net verkeerd gaat is er nooit één tapijt hetzelfde.
Verven
Het verven van een tapijt gebeurt eigenlijk alleen wanneer het niet handgemaakt is. Dit zijn vaak tapijten die bestaan uit één stuk. Na het weefproces worden ze in een bad met verf gelegd en gaan ze door een droogmachine. Bij handgemaakte tapijten zullen de rollen met draad al geverfd zijn voordat er geweven wordt.
Perzische tapijten
Je kan een echt Perzisch tapijt onderscheiden van een nep tapijt als de achterkant wat imperfectie bevat. Er wordt hier vaak met de hand geknoopt, maar daarnaast zullen ook aan de voorkant bloemen en tekeningen nooit hetzelfde zijn.
Perzische tapijten zijn zo veel duurder omdat ze veel langer meegaan, maar je betaalt ook voor de arbeidsintensiteit. Ieder tapijten heeft liefde en aandacht gekregen en is met de hand gemaakt. Het duurste Perzische tapijt leverde maar liefst 29 miljoen euro op.