Geld

Hoe regel jij je zakelijke verzekeringen?

0

Als zelfstandig ondernemer kun je jezelf vrijwel overal tegen verzekeren. Welke verzekeringen handig zijn om af te sluiten, hangt van je bedrijf en branche af. Maar er zijn ook twee broodnodige verzekeringen die elke zzp’er eigenlijk zou moet hebben: een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) en een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers. We vertellen je waarom.

Aov voor zzp’ers

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers ben je altijd verzekerd van een inkomen, ook als je door tijdelijke of langdurige ziekte niet meer kunt werken. Deze verzekering kan tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen dekken. Daarnaast is de premie fiscaal aftrekbaar, wat het afsluiten van een aov ook financieel aantrekkelijk maakt voor zzp’ers.

Hoewel je als ondernemer niet verplicht bent om over een aov te beschikken, ben je te allen tijde verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Door een ongeval, psychische problemen of zwangerschap kun je (tijdelijk) van de arbeidsmarkt raken. Sterker, dit overkomt 200 mensen per dag. Als zzp’er mag je echter pas aanspraak maken op een bijstandsuitkering als je door al je eigen geld heen bent. Wie geen aov heeft, komt dan dus zonder inkomen te zitten.

Waarom een buffer niet voldoet

Een buffer is broodnodig, maar niet handig om óók als vangnet voor arbeidsongeschiktheid te gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één jaar van je buffer leven meer kost dan tien jaar aan bruto aov-premie. Wie zijn eigen (spaar)geld inzet, ziet het dus voor z’n ogen verdampen. Een aov is daarom een verstandige aanvulling op je buffer.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Elke zzp’er weet dat juridische conflicten je heel wat stress en financiële ellende kunnen bezorgen. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je jezelf die sores besparen. Hiermee beschik je namelijk altijd over deskundig advies bij conflicten. Zoals: een volledige incassoservice, professionele hulp bij juridische geschillen en een juridische preventiedienst. Wel zo handig als je te maken hebt met een klant die weigert te betalen voor een grote opdracht. Of als er een ernstig conflict is ontstaan over het product of de dienst die je levert.

Met een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers voorkom je dat zulke zaken je bedrijf in de financiële problemen brengen – of, erger, tot een slechte reputatie of zelfs een faillissement leiden. Nooit meer slapeloze nachten, eindeloos mailen met boze klanten of je zorgen maken om wanbetalers.

Gebruik je je auto voor zakelijke ritten?

Waar de bovenstaande verzekeringen momenteel (nog) niet verplicht zijn voor ondernemers, is een zakelijke autoverzekering dat wel. In andere woorden: als je als zzp’er je personenauto voor zakelijke ritten gebruikt, mag je zonder een zakelijke autoverzekering de weg niet op. Met deze verzekering ben je namelijk ook onder werktijd verzekerd tegen schade aan anderen en andermans spullen. Ook als je je auto privé gebruikt, of zo nu en dan uitleent aan een ander.

Veilig samenwerken op kantoor

Previous article

Netwerken in Corona-tijd: bestaat het nog? + Tips

Next article

You may also like

More in Geld