Huis & Kantoor

Omdat je wil weten wanneer het twaalf uur is

0

Tijd is belangrijk voor ons. Maar tegelijk lijkt tijd ‘ongrijpbaar’. Hoe weet je eigenlijk wanneer het 12 uur is en waarom is het bij vrienden in Australië dan een andere tijd?

Voor de één is tijd nog belangrijk dan voor de ander. Denk aan de topsporter waarbij één honderdste van een seconde het verschil kan maken tussen eeuwige roem en de plek naast het podium. Niet minder belangrijk is een precieze tijdsmeting voor onze computers, gps en beurzen.

Definitie

Tijd is het verschijnsel dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt. De tijd wordt daarom ook wel gezien als een opeenvolging van een aantal tijdstippen. Als we spreken over hoeveel tijd een gebeurtenis na een andere plaatsvindt, dan gaat het om de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Een beetje abstracties? Dan leggen we uit wat je eigenlijk ziet als je voortaan naar de wandklok kijkt.

De voorloper van de klok

Zijn klokken bij ons al helemaal ingeburgerd en hangt er overal wel een klok, dat was vroeger heel anders. Toen werd de tijd bepaald door naar de zon, de maan en de sterren te kijken. Ook het jaar waarin ze leefden, werd zo gekeken. Men ontdekte dat het voor de landbouw handig was om te weten wanneer je moest zaaien voor een goede oogst. De tijd werd gemeten  Met behulp van zandlopers kon tijd worden gemeten en met zonnewijzers en de zon en de schaduw, werd het tijdstip van de dag bepaald.

Dag, maand, jaar

Naast de klok, meten we ook tijd met kalenders. De meeste hebben een jaar van ongeveer 365 dagen. Deze dagen zijn verdeeld over 12 maanden, met elk rond de 30 dagen. Deze kalenders zijn gebaseerd op de zon, de maan en de aarde. We noemen de tijd waarin de aarde ronde de zon draait een jaar en de tijd waarin de aarde om haar eigen as heen draait een dag. De tijd tussen twee nieuwe manen, noemen we een maand. Eigenlijk duurt het niet 365 dagen maar 365,2421875 dagen voor de aarde om de zon gedraaid is. Je snapt dat dit lastig is als we de kalenders hierop baseren. Daardoor zijn er schrikkeldagen bedacht. En denk je dat het daarmee klopt? Nee want eigenlijk zijn er maar 97 in plaats van 100 schrikkeldagen per 400 jaar.

Exacte tijd

Heb jij zo’n prachtige Industriële klokken van Sweetlivingshop.nl dan vergeet je dat pas de klokken die in de middeleeuwen zijn ontstaan niet echt nauwkeurig waren. Pas in de zeventiende eeuw ontwikkelt Christiaan Huygens een manier om die klokken nog nauwkeuriger te maken; de zogenaamde. Maar zelfs deze week zo’n tien seconden per dag af. Later ontstond, om de tijd nóg preciezer te kunnen bepalen de atoomklok die de tijd meet op basis van de trilling van atomen. Deze atoomklokken worden tegenwoordig gebruikt navigatiesystemen en computers.

Op zoek naar wanddecoratie? Deze 4 tips helpen jou!

Previous article

Waarom veel bedrijven geen vaste telefoonlijn meer hebben

Next article

You may also like