Blog

Personeelsplanning voor de detailhandel

0

Het maken van een goede personeelsplanning voor een winkel klinkt misschien als iets eenvoudigs, maar vergis je niet. Het is behoorlijk pittig. In deze blog gaan we dieper in op waarom dat zo is en wat er zoal mis kan gaan als je het verkeerd aanpakt. Daarnaast geven we handige tips om het beter te doen. Dus, laten we aan de slag gaan en kijken hoe we alles omtrent personeelsroosters kunnen verbeteren.

Waarom is personeelsplanning in de detailhandel zo’n uitdaging?

Personeelsplanning in de detailhandel is een uitdaging vanwege verschillende redenen. Er is niet altijd evenveel vraag en er zijn niet altijd genoeg mensen beschikbaar. Maar ook het budget kan een probleem zijn. Hieronder leggen we dat verder uit. 

1. Schommelende vraag in de detailhandel

In de detailhandel is de vraag naar producten voortdurend in beweging door seizoensgebonden trends, feestdagen en onverwachte gebeurtenissen. Om hiermee om te gaan, zijn flexibele personeelsplanning en strategieën van ontzettend belangrijk.

 • Begin met het verzamelen van gegevens over de vraagpatronen door historische verkoopcijfers te analyseren. Identificeer herhalende trends en bereid je voor op drukke en rustige periodes.
 • Creëer een flexibele personeelsplanning met een pool van medewerkers die bereid zijn om extra uren te werken wanneer dat nodig is. Oproepkrachten en tijdelijke medewerkers kunnen hierbij van pas komen.
 • Houd je team goed geïnformeerd over verwachte veranderingen in de vraag. Maak gebruik van interne communicatiemiddelen om beschikbaarheid te coördineren.
 • Zorg ervoor dat je personeel cross-getraind is, zodat ze in verschillende afdelingen kunnen bijspringen wanneer de vraag verschuift.
 • Beheer je voorraad nauwkeurig en pas deze aan op basis van de verwachte vraag om over- of onderbevoorrading te voorkomen.
 • Overweeg het gebruik van technologische hulpmiddelen, zoals geavanceerde point-of-sale systemen, om realtime verkoopgegevens te volgen en snel te reageren op veranderingen.

Met deze strategieën kun je de uitdagingen van schommelende vraag in de detailhandel effectief aanpakken en je klanten te allen tijde tevredenstellen.

2. Beschikbaarheid van personeel

Het is vaak een puzzel om de beschikbaarheid van personeel in overeenstemming te brengen met de behoeften van de winkel. Medewerkers hebben hun eigen schema's, vakanties en vrije dagen, wat het planningsproces complex maakt.

Het komt regelmatig voor dat er ineens een blik aan klanten word opengetrokken en er is geen beschikbaar personeel te vinden. Werktijden.nl kan een oplossing bieden. Dit zorgt ervoor dat iedereen zijn rooster altijd bij de hand heeft en je snel wijzigingen kunt doorgeven aan je personeel. 

Je kunt voorkomen dat je personeelstekort hebt op drukke dagen door personeel op reserve te zetten en op te roepen via werktijden.nl.

3. Te klein budget voor personeelsplanning in de detailhandel

Het is belangrijk om de kosten onder controle te houden bij het plannen van personeel. Te veel personeel kan leiden tot onnodige uitgaven, terwijl te weinig personeel de klantenservice en verkoop kan schaden.

Je kunt bekijken hoe je de gewerkte uren kunt berekenen om inzicht te krijgen in mogelijke besparingen. Zo kun je op de momenten dat het nodig is extra personeel inzetten. 

De gevolgen van een onjuiste personeelsplanning in de detailhandel

Als de personeelsplanning in de detailhandel niet correct wordt uitgevoerd, kunnen er verschillende negatieve gevolgen optreden:

 • Slechte klantenservice
  Lange wachttijden aan de kassa en onbeschikbare medewerkers in de winkel kunnen leiden tot een slechte klantenservice, wat klanten kan afschrikken.
 • Verlies van verkoop
  Als er niet genoeg personeel is om de vraag aan te kunnen, loop je het risico om verkoop mis te lopen. Klanten kunnen de lange rij aan de kassa zien en zich bedenken.

Tips voor effectieve personeelsplanning in de detailhandel

Nu we de uitdagingen en gevolgen hebben besproken, laten we enkele tips delen om je te helpen bij het maken van een effectieve personeelsplanning voor de detailhandel:

1. Gebruik een planningstool

Maak gebruik van planning tools zoals Werktijden om de planning te vereenvoudigen en de beschikbaarheid van medewerkers in kaart te brengen. Deze tools kunnen ook helpen bij het berekenen van gewerkte uren en het bewaken van de naleving van arbeidswetten.

2. Seizoensgebonden planning

Seizoensgebondenheid is een feit in de detailhandel en het slim aanpassen van je personeelsplanning is essentieel. Tijdens drukke seizoenen zoals de feestdagen of zomeruitverkoop, is het cruciaal om extra personeel beschikbaar te hebben om de grotere vraag aan te kunnen. Dit kan tijdelijke werknemers, seizoenskrachten of extra uren voor je vaste team omvatten.

Aan de andere kant, tijdens rustigere periodes, is het verstandig om kosten te besparen door minder personeel in te zetten. Dit kan gedaan worden door flexibele werkschema's te hanteren, medewerkers vakantie te laten opnemen of zelfs tijdelijke contracten niet te verlengen.

Het aanpassen van je personeelsplanning op basis van seizoensgebonden trends is een strategische zet om de efficiëntie te maximaliseren en de kosten te beheersen, terwijl je tegelijkertijd kunt voldoen aan de veranderende behoeften van je klanten gedurende het jaar.

3. Communiceer met het team

Bij het opstellen van een personeelsplanning is het betrekken van je medewerkers van onschatbare waarde. Door open communicatie te bevorderen, kun je een betere planning opstellen en tegelijkertijd de tevredenheid van je team vergroten. Hier zijn enkele stappen om dit te bereiken:

 • Vraag naar hun beschikbaarheid: Begin met het vragen naar de beschikbaarheid van je medewerkers. Dit stelt je in staat om hun voorkeuren en beperkingen te begrijpen.
 • Luister naar hun voorkeuren: Neem de voorkeuren van je medewerkers serieus. Als mogelijk, probeer rekening te houden met hun wensen bij het opstellen van de roosters.
 • Moedig flexibiliteit aan: Moedig medewerkers aan om wijzigingen in hun beschikbaarheid tijdig door te geven. Dit helpt om snel aanpassingen te maken in de planning.
 • Open communicatiekanalen: Zorg voor gemakkelijke communicatiekanalen waar medewerkers verlofaanvragen of wijzigingen kunnen indienen.
 • Waardeer hun feedback: Luister naar de feedback van je team over de planning en neem deze mee bij toekomstige roosters.

4. Leer van het verleden

Analyseer historische gegevens over verkoop- en klantengedrag om toekomstige planning te verbeteren. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en beter voorbereid te zijn op veranderingen in de vraag.

Train je team voor meer flexibiliteit

Een goed opgeleid en flexibel team is van grote waarde voor een bloeiende detailhandel. Het stelt je in staat om je personeel in te zetten op de plekken waar en wanneer dat het hardst nodig is. Het idee van cross-training is hierbij cruciaal. Zorg ervoor dat je medewerkers in verschillende taken en afdelingen worden getraind. Dit maakt het mogelijk voor hen om moeiteloos van rol te veranderen als de situatie daarom vraagt.

Ontwikkel gestructureerde opleidingsplannen voor zowel nieuwe medewerkers als degenen die al langer bij je werken. Hiermee kunnen ze de benodigde vaardigheden opdoen en behouden. Denk aan moderne leermiddelen zoals e-learningmodules om training en bijscholing toegankelijker te maken voor je team. Zorg ervoor dat je regelmatig de vaardigheden van je team evalueert, zodat ze altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en hun kennis up-to-date blijft.

Het maken van een effectieve personeelsplanning voor de detailhandel is een complexe taak, maar met de juiste aanpak en tools kan het worden vereenvoudigd. Door rekening te houden met de uitdagende aspecten, de gevolgen van onjuiste planning te begrijpen en de bovenstaande tips te volgen, kun je een planning opstellen die niet alleen de kosten onder controle houdt, maar ook de klanttevredenheid verhoogt. Het is een cruciaal onderdeel van het succes van je detailhandelsbedrijf.

Wat zijn de voordelen van geautomatiseerde facturatie?

Previous article

4 aandachtpunten bij een steekwagen kopen

Next article

You may also like

More in Blog