Wanneer je gaat investeren in vastgoed moet je goed nadenken voordat je de sprong waagt. Als je serieus geld wilt steken in onroerend goed, is het altijd verstandig om een paar belangrijke punten in gedachten te houden. Veel beleggers beginnen te snel en zonder de juiste voorbereiding. Wil jij ook graag beleggen in vastgoed? Hier zijn 3 tips!
Ken de markt
Het is misschien een cliché, maar echt waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Denk goed na over waar je je geld in vastgoed steekt. Het is niet altijd het handigst om dichtbij huis te investeren; vaak vind je de beste kansen elders. Kijk naar plekken waar veel vraag is naar huurwoningen. Op die plekken zie je meestal op de lange termijn een hoger rendement. Steden zoals Antwerpen en Gent zijn bijvoorbeeld echt hotspots voor vastgoedinvesteringen. Hier stijgen de vastgoedprijzen en dus ook de huurinkomsten. En voor huurders telt niet alleen de locatie. Het gaat ook om hoe energiezuinig het pand is, of er buitenruimte is en hoe comfortabel het is. Kijk ook eens wat breder dan alleen huurwoningen. Een chalet van Stekelbos kan een uitstekende investering zijn, waarbij je ook nog minder hoeft neet te leggen voor de aankoop. Mensen zullen altijd op vakantie gaan of een weekendje eruit willen, dus met een chalet of stacaravan op de juiste locatie zul jij aardig wat centen maken.
Kijk naar de maatschappelijke trends
Tegenwoordig moet je ook flink inzetten op duurzaamheid. Let goed op wat er in de maatschappij speelt wanneer je zoekt naar de perfecte investering. Misschien denk je eerst aan hoe energiezuinig een gebouw is. Maar het is ook slim om naar bevolkingstrends te kijken. In Vlaams-Brabant en Antwerpen krijgen vrouwen bijvoorbeeld minder kinderen en neemt het aantal eenpersoonshuishoudens toe. Houd rekening met deze veranderingen wanneer je op zoek bent naar een goede investering. Slim investeren in vastgoed betekent ook vooruitkijken naar wat de toekomst kan brengen.
Ga voor het hefboomeffect
Het hefboomeffect is een interessant idee als je in vastgoed wilt investeren, zelfs als je niet heel veel geld hebt. In plaats van al je spaargeld in één keer te gebruiken, kun je een deel ervan inzetten om een hypotheek te krijgen. Hoeveel je kunt lenen, hangt af van wat je elke maand verdient, zoals je salaris of wat je aan huur binnenkrijgt. Als je bijvoorbeeld maar 20% zelf betaalt en de rest leent, kun je het hefboomeffect gebruiken. Dit betekent dat je meer kunt verdienen met je investering dan wanneer je alles zelf betaalt. Je koopt bijvoorbeeld een huis van 400.000 euro. Je legt zelf 80.000 euro in en leent 320.000 euro. Als je dan elk jaar 12.000 euro aan huur verdient en 2,5% rente betaalt op je lening, kun je een rendement van 5% op je eigen geld krijgen. Dit laat zien dat je met het hefboomeffect meer kunt verdienen met minder eigen geld. Maar weet wel dat het hefboomeffect ook tegen je kan werken als je investering minder waard wordt of als de vastgoedmarkt daalt. Denk dus goed na over hoeveel je leent en zorg dat je een financiële buffer hebt voor als het even tegenzit.