Producten

Tips voor het kopen van een UTP kabel

0

U wilt een UTP kabel kopen, maar kabel moet u nu eigenlijk kiezen? Een UTP kabel, unshielded twisted pair kabel, is een symmetrische, niet afgeschermde kabel met gedraaide gekleurde draadparen. De UTP kabel was in de jaren negentig het dominante kabeltype in de bekabeling van vloer- en eindapparatuur. Het maakt deel uit van de 11801 bekabelingstandaard en de EIA/TIA-specificaties.

Snelle ontwikkeling van de UTP kabel

Door de ontwikkeling van snellere datanetwerken met transmissiesnelheden van 1 Gbit/s en hoger hebben UTP, STP en FTP kabels een snelle ontwikkeling doorgemaakt. De nieuwe productontwikkelingen overtreffen ruimschoots de specificaties van de beste UTP kabels die jaren geleden beschikbaar waren. En het einde van de ontwikkeling is nog niet in zicht, aangezien de theoretische maximale overdrachtssnelheden bij 950 Mbit/s per lijnpaar liggen. Dit zou betekenen dat bij gebruik van vier lijnparen, bit snelheden tot bijna 4 Gbit/s zouden kunnen worden verzonden.

Eigenschappen UTP kabel

UTP kabels kenmerken zich door hun flexibiliteit en lage kosten. Ze zijn gemakkelijk te leggen, hebben een kleine diameter, een laag gewicht en zijn eenvoudig aan te sluiten. Dankzij hun brede frequentiebereik kunnen ze onder andere worden gebruikt voor ISDN, Ethernet, Fast Ethernet en Gigabit Ethernet.

Afgeschermd of niet afgeschermd?

Allereerst gaat u kiezen voor het type afscherming dat u nodig heeft. Een UTP kabel  bestaat uit draadparen die bedekt zijn met dunne gekleurde isolatie. Naast de niet afgeschermde U/UTP versie zijn er ook afgeschermde versies beschikbaar. We onderscheiden S/UTP met een gevlochten afscherming, F/UTP met folieafscherming en SF/UTP met gecombineerde vlecht-folie-afscherming.

Een dergelijke gevlochten of folieafscherming verbetert de bescherming tegen interferentie.

Classificatie volgens Underwriters Labs

UTP kabels zijn onderverdeeld in categorieën. Deze indeling houdt rekening met verschillende toepassingen of frequentie bereiken. In 1989 ontwikkelde Underwriters Labs (UL) samen met Anixter het Level Program voor de classificatie van UTP kabels en definieerde ze de niveaus I, II, III, IV en V. De UL-classificatie werd afgestemd op het EIA/TIA Category System en werd door Underwriters Labs hernoemd naar Category. Onder Underwriters Labs zijn er de categorieën 1 tot en met 5.Daarnaast zijn er de categorieën 6 en 7 voor frequenties tot respectievelijk 250 MHz en 600 MHz.

Hoe kies je een PSP voor jouw webshop?

Previous article

Dé plek voor al jouw consumentenelektronica

Next article

You may also like

More in Producten