Handig

Waar vind ik een laadpaal bij mij in de buurt?

0
white electric car charging

Het aantal elektrische auto’s in Nederland is in rap tempo toegenomen. Zo ook het aantal laadpalen. De ervaren elektrische rijders weten inmiddels haarfijn waar ze hun accu goedkoop aan de lader kunnen leggen. Wie pas net in dit wereldje komt kijken, zit misschien met vragen. Want hoe voorkom je een lege accu? Is er eigenlijk altijd wel een oplaadpunt bij jou in de buurt?

Meer dan voldoende laadpunten

Als elektrische rijder heb je het heel goed in ons land. Niet alleen het aantal elektrische voertuigen is namelijk flink toegenomen, ook het aantal laadpunten is door de jaren heen meer dan verdubbeld. Bij de bouw van nieuwe gebouwen wordt er zelfs rekening gehouden met het creëren van oplaadpunten. Dit is vanaf juli 2019 verplicht gesteld. Superchargers nederland zijn overal te vinden. Vooral in de grote steden, maar ook bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Daardoor is er eigenlijk altijd wel een plek waar je terecht kunt. 

Inmiddels zijn er ruim 80.000 laadpunten in Nederland. Bij jou in de buurt weet je ze waarschijnlijk wel te vinden. Maar wat als je naar een andere plaats rijdt? Je op vakantie bent? Of een afspraak elders hebt? Ook dan is het fijn om direct over de juiste informatie te beschikken. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van websites en apps die je kunt gebruiken om snel een locatie van een laadpunt te vinden. Je ziet direct of het laadstation beschikbaar is en tegen welk tarief. Zo bespaar je tijd én geld met het zoeken naar het juiste laadpunt.

Wat als er geen oplaadpunt in de buurt is?

De kans is klein dat er helemaal geen oplaadpunt in de wijde omgeving te bekennen is. Meestal kun je altijd wel ergens terecht. Er kunnen echter situaties zijn waarin dit lastig is. Bijvoorbeeld wanneer je in een afgelegen gebied woonachtig bent en ver moet rijden om een oplaadpunt te treffen. In dat geval kan je er ook voor kiezen om een laadpaal thuis te plaatsen. Dit is echter enkel mogelijk wanneer je over een eigen parkeerplaats beschikt.

Heb je geen eigen parkeerplaats? Dan kun je bij de meeste gemeenten toestemming vragen om een openbare laadpaal te plaatsen. Deze laadpaal mag door iedereen gebruikt worden. Je kunt de parkeerplaats dus niet reserveren. Wel zorg je er zo voor dat er echt altijd een laadpunt in de buurt is. Een fijne gedachte.

Kosten besparen

Over het algemeen is stroom goedkoper dan benzine of diesel. Op de lange termijn kun je dus al heel veel geld besparen door elektrisch te rijden. Je kunt nog meer besparen door zoveel mogelijk thuis op te laden via een privé laadpunt. Met behulp van een app kun je tevens de tarieven van de verschillende laadpunten zien. Dit kost nauwelijks tijd, maar zo kun je wel heel eenvoudig extra geld besparen.

5 tips om je voorraad te beheren en bij te houden

Previous article

Wat kost een kind jou?

Next article

You may also like

More in Handig