Nieuws

Winkeliers rekenen af met dieven

0

Winkeliers claimen steeds vaker de door diefstal geleden schade bij de winkeldief. Het standaard schadebedrag is verhoogd naar €181,-. Uit gegevens van Detailhandel Nederland blijkt dat de dader in 58% van de gevallen een man is, 42% is vrouw. 11% van de daders die betrapt zijn en een schadevergoeding moeten betalen is jonger dan 18 jaar en 20% is 55-plusser. Door de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ van Detailhandel Nederland moeten winkeldieven een vergoeding betalen voor de schade die ze veroorzaken. De regeling heeft daarmee ook een preventieve werking. 

Vanaf 1 juli is het standaardbedrag voor schadeclaims verhoogd van 151 euro naar 181 euro. Het bedrag is een schadevergoeding voor de tijd die de winkelier kwijt is aan het afhandelen van een winkeldiefstal. Denk aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en het doen van aangifte. Deze claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie. Om de claim in te dienen moet aangifte gedaan zijn bij politie. 

In 2012 hebben de winkeliers 6.491 claims ingediend bij winkeldieven. Tot nu toe is er al een stijging van het aantal claims met 14% ten opzichte van 2012. Voor 2013 wordt een stijging verwacht tot 8.500 claims. Jelger Zee, secretaris Winkelcriminaliteit: “Er worden steeds meer claims ingediend. Dat komt omdat er vaker wordt gestolen en omdat meer winkels zich aansluiten bij ‘Afrekenen met winkeldieven’. Het doel is dat uiteindelijk alle winkeldieven de schade vergoeden die ze veroorzaken bij winkeliers.” Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting.

De stichting Afrekenen met winkeldieven voert de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ uit voor Detailhandel Nederland.

Leeftijd winkeldieven

0 – 17 jaar

11%

18 – 39 jaar

43%

40 – 54 jaar

27%

55 +

20%

Winkeliers: “Leg onredelijk hoge creditcardkosten aan banden”

Previous article

Winkeliers presenteren Actieplan

Next article

You may also like

More in Nieuws