Handig

Bedrijf verkopen? Dit moet je weten

0

Je bedrijf verkopen is iets waar de meeste ondernemers in de detailhandel maar één of enkele keren in hun leven mee te maken krijgen. Je hebt tenslotte een eigen bedrijf opgericht dat je wilt laten floreren. Het bedrijf verkopen is iets dat pas aan het einde van je werkzame leven een relevant onderwerp zal worden. Toch is het verstandig om niet te lang te wachten met de voorbereidingen voor een bedrijfsovername. Want dat zijn processen die soms best ingewikkeld zijn. Vaak ben je wel 3 tot 5 jaar bezig met zo’n proces. Een bedrijf verkopen kost veel tijd.

Waarom een bedrijfsovername?

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom een bedrijfsovername plaats moet vinden. Het meest voorkomende is de leeftijd. Als je te oud wordt om je bedrijf te kunnen leiden of vervroegd met pensioen wilt is een bedrijfsovername een optie. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het bedrijf te beëindigen, maar in dat geval kan er sprake zijn van kapitaalvernietiging. Want als er een gegadigde is om je bedrijfsactiviteiten voort te zetten zal daarvoor een bedrag moeten worden betaald. Dat is altijd zo, of je het bedrijf laat overnemen door een familielid of dat je het verkoopt aan een volkomen vreemde.

Hindernissen

Veel ondernemers in de detailhandel zien als een berg op tegen het moment waarop ze genoodzaakt zijn om hun bedrijf te verkopen. Het is uiteraard een mentale kwestie om afscheid te moeten nemen van datgene waar je een groot deel van je leven alle energie in hebt gestoken. Een andere reden waarom ondernemers op zien tegen een bedrijfsovername is de onbekendheid met de materie. Want hoe gaat zoiets? Er zijn talloze vragen die opdoemen. Hoeveel is het bedrijf waard? Wie wil het overnemen en waar vind je iemand die het wil overnemen? Heb je als voormalig eigenaar nog iets te zeggen als het bedrijf eenmaal is verkocht?

Hulp van buiten

Het is een slecht idee om de verkoop van je bedrijf helemaal zelf te regelen. Niet alleen ben je als eigenaar teveel betrokken bij het bedrijf, je hebt ook niet de kennis om de processen rond een overname op de juiste manier te regelen. De vraag hoeveel je bedrijf waard is kan het beste worden beantwoord door een onafhankelijke deskundige. Als er eenmaal een gegadigde is kun je ook de onderhandelingen over een verkoopprijs het beste door een onafhankelijke partij laten voeren. Daarmee wordt voorkomen dat er oneigenlijke discussies ontstaan, waardoor de verkoop zou kunnen mislukken.

Bedrijventekoop.nl

Wie op zoek is naar hulp bij een bedrijfsovername kan bedrijventekoop.nl inschakelen. Dat is een organisatie die al bijna 20 jaar actief is bij het begeleiden van bedrijfsovernames. De specialisten weten alles over de wijze waarop deze processen moeten worden ingericht. Als jouw bedrijf in de etalage staat weet bedrijventekoop.nl precies waar dat bekend moet worden gemaakt, zonder dat erbij wordt vermeld dat het om jouw bedrijf gaat. Bij bedrijventekoop.nl is bovendien alle juridische knowhow aanwezig over de verkoop van je bedrijf. Alles wordt eraan gedaan om de verkoper en de koper zoveel mogelijk werk uit handen te nemen.

 

Tips voor een bad hair day

Previous article

Windvaste screens: hoe windvast zijn ze?

Next article

You may also like

More in Handig