Nieuws

Europees Parlement degradeert winkels tot milieustraat

0

Detailhandel Nederland betreurt dat het Europees Parlement (EP) winkels wil degraderen tot milieustraat. ‘Over de rug van winkeliers wordt hier een goedkope politieke statement gemaakt, zonder serieus rekening te houden met de praktische consequenties. Dit is Brussel op zijn slechtst’, aldus Detailhandel Nederland.

Uit een stemming in het Europees Parlement (EP) bleek vandaag dat het EP alle winkeliers die kleine elektrische en elektronische apparaten verkopen via Europese wetgeving wil dwingen tot het ongelimiteerd innemen van afgedankte apparaten zoals roestige scheerapparaten, staafmixers, broodroosters en elektrische tandenborstels en lekkende elektrische thermometers. Deze apparaten zouden bovendien in de winkel moeten worden gesorteerd op herbruikbaarheid, voorafgaand aan afgifte aan de inzamelinstelling. Dit leidt onvermijdelijk tot onhygiënische en ook acuut gevaarlijke situaties (denk aan sorteren van kapotte apparaten waarin stoffen als lood en kwik zitten).

Het EP miskent hiermee dat dergelijke afgedankte apparaten al door winkeliers worden ingenomen. De consument kan ze zonder betaling inleveren bij aanschaf van een vergelijkbaar nieuw apparaat. Het loslaten van dit principe zal met name winkels treffen die makkelijk in de loop van de consument liggen. Zij zullen worden geconfronteerd met een vloed aan afgedankte apparaten, terwijl hun winkel daar niet op is toegerust en hun medewerkers daarvoor niet zijn opgeleid.

Een betere oplossing van de op zichzelf legitieme wens van het EP om de inzamelpercentages van klein afgedankt elektrisch en elektronisch afval te verhogen, is simpelweg het potentieel van bestaande inzamelsystemen zoals JEKKO (spaarlampen, batterijen, kleine elektronica) en bijvoorbeeld Recell (mobiele telefoons) meer te benutten.

Het EP geeft vandaag aan een uitzondering te willen maken op de ongelimiteerde inname- en sorteerverplichting voor de categorie winkels met een klein vloeroppervlak. Dit lijkt op het eerste gezicht positief. Maar in de praktijk zal er het probleem voor winkels die groter zijn alleen maar door worden versterkt. Het blijft daarom wenselijk dat er in de Europese Unie in het geheel geen ongelimiteerde inname- en sorteerverplichting komt voor winkels.

Verder heeft het EP zich voorstander getoond om voornoemde verplichtingen ook voor webwinkels te laten gelden. Dat de consument zijn afgedankte elektronica per post naar de webwinkel zal opsturen is echter niet aannemelijk. Als gevolg zal toch hoofdzakelijk de reguliere detailhandel door de ongelimiteerde inzamelverplichting van kleine apparaten worden getroffen.

Detailhandel Nederland zal zich de komende maanden inzetten om Europarlementariërs te overtuigen dat de ongelimiteerde inzamel- en sorteerverplichting van de baan moet. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Ook zal intensief worden gesproken met de lidstaten. Zij zullen samen met het EP over deze wetgeving tot een compromis moeten komen.

Secretaris Julius Witteveen was 3 februari te gast bij Ochtendspits, klik hier voor het fragment. Verder is het onderwerp veelvuldig opgepakt door de verschillende media:

http://www.fd.nl/artikel/21355906/afdankertje-niet-kleine-winkelier
http://www.estherdelange.nl/nieuws/recycling_elektrische_apparaten_moet_effectiever/

Winkeliers presenteren Actieplan

Previous article

Duurzaamheidsproof – Deze 5 producten gaan het langste mee

Next article

You may also like

More in Nieuws