BlogGeldHandig

Gemiddelde pensioen detailhandel en veel meer pensioeninformatie

0

Werk jij in de detailhandel en heb je vragen over jouw pensioen straks? Logisch, want pensioen lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar als je het niet goed hebt geregeld kan je dat duur te komen staan. In deze blog vertellen we je dan ook alles over het gemiddelde pensioen voor de detailhandel en geven je we zoveel mogelijk belangrijke informatie omtrent pensioenen. Lees dus zeker even door!

Voordat we dieper induiken op jouw pensioen, is het slim om te achterhalen hoe pensioen nu eigenlijk wordt opgebouwd. Je bouwt namelijk op drie manieren pensioen op. Allereerst krijg je een gedeelte van de overheid. Dit noemen we AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Het is een volksverzekering en dat houdt in dat alle Nederlanders recht hebben op deze verzekering wanneer ze de pensioenleeftijd van 67 hebben bereikt.

Opbouw van je pensioen

Als tweede bouw je pensioen op door middel van een pensioenfonds. Het opbouwen van je pensioen gebeurt vaak via je werk. Maandelijks wordt er een gedeelte van je loon op zij gezet voor later. Voor later klinkt alsof je later je eigen geld terugkrijgt dat je hebt gespaard. Maar dat zit iets anders in elkaar. We dragen namelijk samen de lasten. Ook draagt je werkgever geld af. Hoeveel dit precies is kun je terugvinden op je loonstrookjes.

Je kunt je pensioen en je AOW aanvullen met bijvoorbeeld met een lijfrente of door te sparen op de bank. Deze drie punten vormen samen jouw pensioen. Het is belangrijk dat je dit goed regelt, want alleen een AOW is niet genoeg om van rond te komen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat 65-plus huishoudens gemiddeld een pensioeninkomen van 3170 euro hebben. En dat komt doordat ze hun AOW hebben aangevuld met spaargeld en een opgebouwd pensioen.

Waar moet je opletten?

Maar van nu tot aan je 67 wachten? Dat is niet slim, want in de tussentijd kan er natuurlijk heel veel gebeuren. Want tot je 67 levensjaar is een lange tijd en wat gebeurt er als je bijvoorbeeld in de tussentijd van baan verandert, of als je gaat trouwen? En wat als je arbeidsongeschikt raakt?

  • Als je van baan verandert dan neem je jouw opgebouwde pensioen mee naar eventueel een nieuwe pensioenverzekeraar. Maar als je in de detailhandel blijft werken, dan hoef je niet te veranderen. Moet je wel veranderen dan noemen ze dit een waardeoverdracht. Als je je pensioen niet mee neemt, dan blijft het wel op je oude pensioenfonds staan. Je betaalt er dan geen premie meer over, maar bouwt vervolgens verder op een nieuwe pensioenregeling. Als je met pensioen gaat, komt dit bedrag vrij.
  • Als je gaat trouwen of samenwonen dan is het belangrijk dat je partner is aangemeld bij jou persoonlijke pagina. Het is namelijk belangrijk voor de registratie. Overlijd je of jouw partner dan heeft de ander wel recht op jouw pensioen. Dus het is belangrijk dat je je verdiept in deze wederzijds partnerpensioen.
  • Als je naar het buitenland verhuist dan heeft dit invloed op je pensioen. Het kan namelijk zo zijn dat je dan geen recht meer hebt op een AOW als je stopt met werken. Over dit onderwerp is ongelooflijk veel te vertellen, daarom is het belangrijk dat je je hier over inleest voordat je de keuze definitief maakt. Je kunt deze informatie opvragen bij de overheid.
  • Als je arbeidsongeschikt raakt dan heeft dit gevolgen voor je pensioen. Maar gelukkig krijg je hierbij ook steun van het UWV. Als je niet werkt kun je namelijk geen pensioen opbouwen via je werkgever of via je onderneming. Er zijn dus goede regelingen getroffen voor wanneer dit gebeurt.

Waarom is een pensioen opbouwen zo belangrijk als je in de detailhandel werkt?

Pensioen opbouwen is sowieso slim om te doen. Wat we net al zeiden, een goede pensioenregeling zorgt ervoor dat jij en je levenspartner goed zijn verzekerd in de toekomst. Als je ouder bent wil je natuurlijk nog wel goed kunnen rondkomen. Daarom krijg je met een pensioen een aanvullende beurs zo lang je leeft. Kom je te overlijden? Dan krijg je partner ook een pensioen en eventueel je kinderen ook. Door te kiezen voor een pensioenfonds dat speciaal is gericht op de detailhandel, weet je zeker dat je ook de beste hulp krijgt. Een organisatie die het werk van binnenuit kent.

Hoe werkt het als je straks 67 bent en met pensioen mag?

Als jij mag genieten van je pensioen dan krijg je, net zoals met loon, elke maand jouw uitkering automatisch gestort op je rekening. Je hoeft daar verder niets voor te doen. Je pensioen gaat direct van start zodra je pensioendatum bekend is.

Je partner heeft bij overlijden recht op maximaal 70% van het ouderdomspensioen. Eventueel wordt dit aangevuld met een wettelijke nabestaandenuitkering van de overheid. Dit noemen ze een ANW-regeling.

Heb jij je pensioen nog niet geregeld?

Dan is het zaak dat je dit hierover informatie gaat opvragen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij je werkgever. Maar als je ondernemer bent kun je beter direct contact zoeken met een pensioenfonds. Je kunt bijvoorbeeld contact zoeken met Pensioenfonds Detailhandel als je meer wilt weten over je eigen werkgebied in combinatie met pensioen. Want het goed regelen van je pensioen is geen taak van de overheid. Die taak ligt volledig bij jezelf. Dus wil je op je oude dag kunnen genieten van een onbezorgd leven? Duik dan zeker even in je eigen pensioen.

Welke gordijnen verkopen het beste?

Previous article

Stalen deur trend: Industriƫle look voor op kantoor

Next article

You may also like

More in Blog